'G7-landen bereiken geen overeenstemming over klimaatverklaring'

De ministers van energie van de G7-landen hebben maandag geen overeenstemming kunnen bereiken over een verklaring over de klimaatveranderingen.

Dat meldt persbureau AFP maandag. 

De Verenigde Staten lagen dwars bij het bereiken van een nieuw akkoord over dit onderwerp. De nieuwe president Donald Trump liet eerder al weten dat klimaatproblemen geen prioriteit voor hem hebben. Hij geldt als een klimaatscepticus, die de meeste wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied terzijde schuift.

Het Verenigd Koninkrijk ging er op de minitop voor pleiten het voornemen om minder schadelijke stoffen uit te stoten vast te leggen. Van de zeven G7-landen heeft het Verenigd Koninkrijk de afgelopen kwart eeuw de meeste reductie bewerkstelligd, én de sterkste economische groei gekend. Studies wijzen uit dat er een verband is tussen die twee factoren.

Greenpeace

De zeven grote industriële landen hebben twee dagen een conferentie in de Italiaanse hoofdstad Rome. In de G7 zitten verder nog Frankrijk, Italië, Japan, Canada en Duitsland.

Milieu-organisaties zoals Greenpeace hielden maandag een protest bij de conferentie om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen. Zij riepen de landen op zich te houden aan eerdere afspraken die op een klimaatbijeenkomst in Parijs in 2015 waren gemaakt. Trump is voornemens zich met de VS terug te trekken uit dit akkoord.

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie