VN en Hollande vragen Trump klimaatverdrag te respecteren

De Franse president François Hollande en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) hebben de komende Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen het klimaatverdrag te respecteren.

Op de internationale klimaatconferentie in de Marokkaanse stad Marrakesh zei Ban dat de hele wereld de plicht heeft te vechten tegen de opwarming van de aarde.

Ban wil in een gesprek met Trump over klimaatverandering praten. "Politici moeten hun morele verantwoordelijkheid nemen", zei de VN-topman. "Hun mandaat is begrensd tot vier, acht of tien jaar, maar onze planeet, de aarde, is er voor eeuwig."

Ban kreeg bijval van Hollande, die de strijd tegen de klimaatverandering ''onomkeerbaar'' noemde. "De Verenigde Staten, de grootste economische macht in de wereld en de tweede qua uitstoot van broeikasgassen moeten toezeggingen nakomen", aldus Hollande.

Klimaatakkoord

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december vorig jaar gesloten. Bij elkaar hebben ruim honderd landen het geratificeerd. In het verdrag staat onder meer dat door minder uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius wordt beperkt.

Ook China en de regering van de Amerikaanse president Barack Obama hebben zich achter het verdrag geschaard. Zijn opvolger Donald Trump heeft gezegd dat hij het klimaatverdrag wil opzeggen.

Warmste jaar ooit

Volgens berekeningen van de VN wordt 2016 wereldwijd het warmste jaar ooit. Het record zou daarmee in drie opeenvolgende jaren worden verbroken.

Dat zou tevens betekenen dat zestien van de zeventien warmste jaren ooit in de 21ste eeuw plaatsvonden. 

De wereldwijde temperatuurstijging sinds de tijd vóór de industrialisatie zal in 2016 vermoedelijk uitkomen op 1,2 graden. De temperatuurstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. In het begin van 2016 had ook weerfenomeen El Niño invloed op de temperatuur.

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie