De Franse president François Hollande en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) hebben de komende Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen het klimaatverdrag te respecteren.

Op de internationale klimaatconferentie in de Marokkaanse stad Marrakesh zei Ban dat de hele wereld de plicht heeft te vechten tegen de opwarming van de aarde.

Ban wil in een gesprek met Trump over klimaatverandering praten. "Politici moeten hun morele verantwoordelijkheid nemen", zei de VN-topman. "Hun mandaat is begrensd tot vier, acht of tien jaar, maar onze planeet, de aarde, is er voor eeuwig."

Ban kreeg bijval van Hollande, die de strijd tegen de klimaatverandering ''onomkeerbaar'' noemde. "De Verenigde Staten, de grootste economische macht in de wereld en de tweede qua uitstoot van broeikasgassen moeten toezeggingen nakomen", aldus Hollande.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten

Klimaatakkoord

Het klimaatakkoord van Parijs werd in december vorig jaar gesloten. Bij elkaar hebben ruim honderd landen het geratificeerd. In het verdrag staat onder meer dat door minder uitstoot de wereldwijde temperatuurstijging tot minder dan 2 graden Celsius wordt beperkt.

Ook China en de regering van de Amerikaanse president Barack Obama hebben zich achter het verdrag geschaard. Zijn opvolger Donald Trump heeft gezegd dat hij het klimaatverdrag wil opzeggen.

Warmste jaar ooit

Volgens berekeningen van de VN wordt 2016 wereldwijd het warmste jaar ooit. Het record zou daarmee in drie opeenvolgende jaren worden verbroken.

Dat zou tevens betekenen dat zestien van de zeventien warmste jaren ooit in de 21ste eeuw plaatsvonden. 

De wereldwijde temperatuurstijging sinds de tijd vóór de industrialisatie zal in 2016 vermoedelijk uitkomen op 1,2 graden. De temperatuurstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. In het begin van 2016 had ook weerfenomeen El Niño invloed op de temperatuur.