VN verwacht dat 2016 warmste jaar ooit wordt sinds eerste meting

2016 wordt volgens berekeningen van het VN-orgaan World Meteorological Organization (WMO) wereldwijd het warmste jaar ooit. Het record zou daarmee in drie opeenvolgende jaren worden verbroken.

Dat zou tevens betekenen dat zestien van de zeventien warmste jaren ooit in de 21ste eeuw plaatsvonden. 

De wereldwijde temperatuurstijging sinds de tijd vóór de industrialisatie zal in 2016 vermoedelijk uitkomen op 1,2 graden. De temperatuurstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. In het begin van 2016 had ook weerfenomeen El Niño invloed op de temperatuur.

"Door klimaatverandering komt er vaker extreem weer voor", zegt WMO-voorzitter Petteri Taalas. "Hittegolven en overstromingen die eerst eens per generatie voorkwamen, vinden nu vaker plaats."

Hitterecords

Volgens het WMO is de oplopende warmte in de laatste jaren van invloed geweest op zeker de helft van de gevallen van extreem weer.

In 2016 zijn al verschillende hitterecords gesneuveld. Zo werd het in het Zuid-Afrikaanse Pretoria in januari 42,7 graden en in Mae Hong Son in Thailand reikte het kwik in april tot 44,6 graden. Vervolgens sneuvelde in het Indiase Phalodia in mei een warmterecord met 51 graden, gevolgd door een record in Koeweit in juli. Daar werd het toen 54 graden in Mitribah.

Klimaatakkoord

Sinds vorige week zijn de meeste landen vertegenwoordigd op de wereldklimaatconferentie in Marokko, die volgt op het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs is gesloten.  

CO2-onderzoeksbureau The Global Carbon Project (GCP) maakte eerder op maandag bekend dat de wereldwijde CO2-uitstoot voor het derde jaar op rij stabiel is. Dit is echter niet genoeg om klimaatveranderingen als extreme hittegolven tegen te houden.

De wereldwijde CO2-uitstoot zal in 2030 naar verwachting zo’n 54 tot 56 gigaton zijn. Dat is veel meer dan de 42 gigaton om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden te houden.

Lees meer over:

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.
Tip de redactie