'Mondiale CO2-uitstoot blijft dit jaar voor derde keer op rij stabiel'

De uitstoot van CO2 blijft voor het derde jaar op rij stabiel. De uitstoot van broeikasgas zou echter moeten dalen om klimaatveranderingen tegen te houden.

Vandaag worden de nieuwe cijfers van CO2-onderzoeksbureau The Global Carbon Project (GCP) gepresenteerd op de wereldklimaatconferentie in Marokko. 

Volgens hoogleraar Corinne Le Quéré van de University of East Anglia is het ongekend dat aan de ene kant mondiaal de uitstoot stabiel blijft, maar aan de andere kant de wereldeconomie blijft groeien, meldt Trouw.

Een belangrijke oorzaak van het stabiel blijven van de uitstoot is een verminderde steenkoolproductie in China, de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld. In China daalde de uitstoot in 2015 met 0,7 procent. Ook in de Verenigde Staten daalde de uitstoot, voornamelijk door een verschuiving van steenkool naar olie en gas.

In landen binnen de Europese Unie bleef de uitstoot van CO2 stijgen in 2015. Ook de uitstoot in India blijft groeien, dat verantwoordelijk is voor meer dan 6 procent van de CO2-uitstoot in de wereld. 

Klimaatakkoord

Eerder deze maand werd bekend dat de doelstellingen in de klimaatovereenkomst van Parijs niet ver genoeg gaan. Volgens het Milieubureau van de VN moet de CO2-uitstoot met nog eens een kwart extra worden gereduceerd.

De wereldwijde CO2-uitstoot zal in 2030 naar verwachting zo’n 54 tot 56 gigaton zijn. Dat is veel meer dan de 42 gigaton om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden te houden.

Lees meer over:
CO2

Rutte over kolencentrales

Rutte over kolencentrales
Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

Duurzame bronnen

Duurzame bronnen
Energiewinning uit olie, gas en kolen is over 35 jaar niet meer nodig. Volgens Greenpeace kan de wereld in 2050 volledig op duurzame bronnen draaien.

Poetin bij klimaattop

Poetin bij klimaattop
Poetin zal de VN-klimaattop in Parijs bijwonen. Hij zal aanwezig zijn bij de opening op 30 november.

NUwerk

Tip de redactie