De 28 EU-ministers van Milieu hebben vrijdag ingestemd met een versnelde ratificering van het klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten.

Dat hebben de ministers besloten bij een extra bijeenkomst in Brussel. "Alle lidstaten hebben groen licht gegeven", zegt Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. "Wat sommigen voor onmogelijk hielden, is nu werkelijkheid."

Het besluit zorgt ervoor dat het akkoord waarschijnlijk binnenkort in werking zal treden. Het benodigde aantal van 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde C02-uitstoot is met dit besluit behaald.

Door het besluit kunnen individuele lidstaten hun national ratificatie al indienen bij klimaatbureau van de VN (UNFCCC), dat toezicht op het akkoord houdt.

Komende week zal het Europees Parlement zich over het besluit buigen, zonder dat alle lidstaten hun nationale ratificeringsproces hebben afgerond. Als het parlement met het besluit instemt, dan kan de Europese Raad het besluit definitief indienen.

Moeizaam

De EU is verantwoordelijk voor 12,1 procent van de uitstoot wereldwijd. Het besluit kwam moeizaam tot stand. Zo lag Polen als grootste vervuiler van Europa lange tijd dwars.

Voor het EU-besluit hadden al 61 landen het akkoord geratificeerd. Deze groep is verantwoordelijk voor 48 procent van de uitstoot. Komende week volgt India (4,1 procent).

De VN telt alleen de uitstoot van individuele landen. Frankrijk (1,34 procent) en Duitsland (2,56 procent) zijn al klaar met ratificeren en brengen het totaal boven de 55 procent.

Beloftes

"Deze beslissing toont dat de EU zich aan zijn beloftes houdt", zegt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. "We moeten onze wereld stabieler maken voor de toekomstige generaties."

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt 'blij' te zijn met het resultaat. Ze verwacht dat Nederland "nog dit jaar" de ratificatieprocedure afrondt.

Eerder in september ratificeerden grootvervuilers Verenigde Staten en China het akkoord ook. Deze landen zijn samen goed voor 40 procent van de CO2-emissie. India (4,1 procent) volgt komende week.