Reacties: Klimaatakkoord Parijs stap in juiste richting
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu noemt het zaterdag in Parijs gesloten VN-klimaatverdrag "evenwichtig, met een helder en ambitieus doel". Ze benadrukt dat er "geschiedenis is geschreven" met een verdrag dat juridisch bindend is voor alle landen. "We hebben onze kinderen en kleinkinderen een grote dienst bewezen."
Dijksma noemt het een belangrijk punt dat elke vijf jaar wordt gecontroleerd of landen zich aan de afspraken houden. "Dat houdt landen aan hun verantwoordelijkheid om te blijven werken aan het verbeteren van het klimaat en aan het tegengaan van opwarming."
Ook krijgen Nederlandse bedrijven en de wetenschap volgens Dijksma de kans om hun kennis en kunde in te zetten in landen die te kampen hebben met de gevolgen van klimaatverandering.
Premier Rutte noemt het "historisch klimaatakkoord" dat zaterdag in Parijs is gesloten "goed nieuws voor Nederland, voor Europa en voor wereld", zo hij zaterdag op zijn Facebookpagina. Ook prijst hij het juridisch bindende karakter en het feit dat de landen hebben afgesproken om de temperatuurstijging te beperken.
Tweede Kamer
Jan Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA: "Het klimaatakkoord in Parijs is een grote stap in de juiste richting. Maar er moet nog onvoorstelbaar veel meer gedaan worden om CO2-uitstoot aan te pakken en een volledig duurzame toekomst veilig te stellen. De PvdA zal daar ambitieus voor blijven strijden."
D66 laat weten blij te zijn en roept op tot actie. "Vandaag kunnen we vieren dat er een historisch akkoord is afgesloten, maar het echte werk begint morgen. De woorden moeten worden omgezet in daden", aldus Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven.
Volgens voorman van GroenLinks Jesse Klaver gaan de uitkomsten "de wereld veranderen" en is het de "grootste stap vooruit op klimaatgebied in twintig jaar."
Het CDA laat bij monde van Tweede Kamerlid Agnes Mulder weten dat "het CDA onder de indruk is van dit belangrijke resultaat". Mulder noemt het akkoord een aanzienlijke stap " in het bereiken van een meer duurzame samenleving".
Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, Carla Dik-Faber, zegt dat met de maatregelen voor een temperatuurstijging van maximaal 1,5 graden Celsius "het einde van het fossiele tijdperk in zicht" is. Het Kamerlid pleit daarnaast voor het openbreken van het Nederlandse Energieakkoord om de eigen doelstellingen te halen. "Ik hoop dat we daar in Nederland dezelfde urgentie over voelen als de afgelopen weken in Parijs", aldus Dik-Faber.
Ploumen
Ook voor arme landen is het klimaatakkoord volgens minister Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking goed nieuws.
Door de "ambitieuze doelen en de financiering daarvan, is er reëel uitzicht op verbetering", meent de bewindsvrouw. Wel geeft Ploumen aan dat het volgens haar nog een "hele klus" wordt om het tij van klimaatverandering te keren.
Internationaal
De uitkomsten worden ook in andere delen van de wereld goed ontvangen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak van "een overwinning voor de hele planeet en toekomstige generaties".
Obama betitelde de uitkomsten als een "keerpunt voor de wereld" en zei dat de wereld "de beste kans heeft gekregen om onze enige planeet aarde te redn". Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon zei dat hetgeen "eens ondenkbaar was, nu onstopbaar is".
IMF-topvrouw Christine Lagarde noemde het akkoord een "cruciale stap voorwaarts". Zij vindt dat er een flink prijskaartje moet komen te hangen aan het uitstoten van broeikasgassen. Alleen zo komen bedrijven tot alternatieve energie-initiatieven, aldus Lagarde.
Greenpeace
Faiza Oulahsen van Greenpeace: "Het akkoord schiet tekort, maar biedt hoop. De ambities van alle landen samen gaan bij lange na niet ver genoeg om de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad te houden. Er wordt ook niet genoeg gedaan voor de landen aan de frontlinie van klimaatverandering."
"De landen die dit probleem hebben veroorzaakt, leggen te weinig op tafel om de mensen te helpen die nu al de gevolgen van de klimaatcrisis voelen", aldus Oulahsen. "Toch is dit geen moment om te wanhopen. Wie kijkt naar de realiteit, ziet een wereldwijde energierevolutie die niet te stoppen is.''
Milieudefensie
Milieudefensie noemde het verdrag eerder op de dag een "noodzakelijke belangrijke stap vooruit", maar de gemaakte afspraken gaan de organisatie niet ver genoeg. "Een gifpil in de tekst is de afspraak dat de verantwoordelijkheid en compensatie voor de kosten van klimaatrampen zijn uitgesloten van de afspraken. Dat betekent dat arme landen zelf de kosten van aan klimaatverandering gerelateerde rampen zoals overstromingen, verwoestijning, en droogtes moeten dragen."
Ook vanuit de wetenschap komen de eerste berichten over de uitkomsten van de top in Parijs. Pier Vellinga, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Wageningen en aan de Vrije Universiteit zegt dat "het natuurlijk altijd beter kan, maar dit is een historisch akkoord".
Protesten
Duizenden mensen gingen zaterdag in Parijs de straten op om te demonstreren richting het einde van de klimaattop. Sommige groeperingen noemen het akkoord "onacceptabel" en roepen op tot verdere maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.
De demonstranten staan aan de voet van de Eiffeltoren. Ze dragen spandoeken met slogans als "Het systeem moet anders, niet het klimaat" en "Je suis Climat", naar analogie van Je suis Charlie.