Onderhandelaars klimaattop presenteren definitief akkoord
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzit, sprak tegen de vertegenwoordigers zaterdag in Parijs van een "historische tekst".
"Hier ligt een historisch akkoord. De wereld wil vrij kunnen ademen en rekent op u allen", zei Fabius, waarmee hij de deelnemende landen aanspoorde in te stemmen met het akkoord. Om 17.45 uur begint de stemronde.
Volgens Fabius is vooral ingezet op compromissen en transparantie tijdens de onderhandelingen. De minister zegt dat altijd sprake was van een "constructief debat" en dat er nu een ambitieus akkoord ligt dat de standpunten van alle partijen vertegenwoordigt.
Hoofdlijn van het akkoord is de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan 2 graden Celcius. Volgens Fabius bevat het akkoord richtlijnen waardoor de temperatuur op aarde met maximaal 1,5 graad stijgt.
Wetenschappers zijn het erover eens dat een gemiddelde stijging van meer dan 2 graden de ecosystemen op aarde ernstig verstoort.
Broeikasgassen
De doelstellingen kunnen alleen worden gehaald door de uitstoot van broeikasgassen definitief te verminderen, maar ook moeten alle landen toegang krijgen tot duurzame energiebronnen en technieken. Bij alle uitstootnormen is per land rekening gehouden met de omstandigheden en de economische middelen.
"Niet ieder land krijgt precies wat het wil, maar anders zouden we nooit tot een akkoord zijn gekomen", zegt de minister. Er zou ook serieus geluisterd zijn naar eilandstaten in de Stille Zuidzee, die worden bedreigd door de stijging van de zeespiegel.
Indien alle landen instemmen met het akkoord, ligt er een wereldwijd klimaatverdrag waarmee vrijwel alle landen zich verplichten de klimaatproblematiek aan te pakken en de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Voorlopig akkoord
Vorige week vrijdag kwamen onderhandelaars al tot een voorlopige versie, die in de loop van de week werd aangescherpt. Alle landen mochten punten van kritiek inbrengen. Daarna kwam het tot twee tussentijdse akkoorden.
Kritische punten zijn onder meer de financiering van de klimaataanpak door ontwikkelingslanden en nieuwe groeilanden zoals India en China. Het Westen wil dat deze landen meer doen om CO2-uitstoot te beperken, terwijl het nodige budget ontbreekt.
Vrijdagavond hoopten onderhandelaars een definitief akkoord te sluiten, maar de top werd met een dag verlengd. De klimaattop in Parijs begon op 30 november.
Video: 'Historische tekst' voorgelegd aan 195 delegaties

'Klimaatverdrag grote stap voor mensheid'
Ban Ki-Moon
Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties sprak de deelnemende landen toe. "De wereld rekent op u. We moeten handelen in het belang van de hele wereld en de natuur stuurt ons urgente signalen. We moeten de planeet beschermen en daarvoor zijn alle handen nodig," aldus Ban Ki-Moon.
"Er is geluisterd. Nog nooit kwamen vertegenwoordigers van zoveel landen bijeen om over deze problemen te praten."
Kyoto-protocol
Het klimaatakkoord is een vervolg op het Kyoto-protocol uit 1997. Daarin spraken destijds 187 landen af de CO2-uitstoot tussen 2008 en 2012 met 5,2 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Nederland en de Europese Unie voldeden aan deze norm. De Verenigde Staten besloten zich als grootste economie ter wereld uiteindelijk niet bij het akkoord aan te sluiten.
Op de klimaattop in Kopenhagen in 2012 had een nieuw historisch klimaatakkoord gesloten moeten worden, maar dagenlange onderhandelingen liepen toen uiteindelijk op niets uit.