Zo'n zevenduizend mensen hebben zondagmiddag in Amsterdam betoogd tegen klimaatverandering. De deelnemers liepen in een mars vanaf het Museumplein door het centrum van de stad en weer terug.

Volgens een woordvoerder van de organisatie was de stoet ruim drie kilometer lang en hing er een goede sfeer, ondanks het slechte weer.

De Nederlandse demonstratie in aanloop naar de klimaattop in Parijs wordt onder meer georganiseerd door Greenpeace, Milieudefensie en Oxfam Novib. Ze willen dat mensen en bedrijven meer wind- en zonne-energie gebruiken en minder kolen, olie en gas.

​Ontbossing

Ook moet er volgens hen geld komen voor mensen die direct getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering, en moet er meer worden gedaan tegen ontbossing.

De andere betogingen zijn onder meer in Londen, Berlijn, Auckland, Melbourne, Tokio, Madrid, Rome, Barcelona, Kopenhagen, Seoul en Beiroet.

Video: Wereldwijd betogingen voor klimaatverandering

Wereldwijd betogingen voor klimaatverandering
Wereldwijd betogingen voor klimaatverandering

Parijs

In Parijs, waar maandag de klimaattop begint, is het voorlopig verboden om te demonstreren. In Frankrijk geldt vanwege de recente terreuraanslagen in Parijs de noodtoestand.

Heeft u foto’s of video’s bij dit nieuws, stuur ze in via WhatsApp.