De Parijse politie heeft vrijdag aangeraden zondag en maandag uitsluitend bij dringende noodzaak gebruik te maken van het openbaar vervoer. 

Ook de wegen van en naar de vliegvelden Roissy en Orly zullen heel erg druk zijn en het is dan beter er niet met de auto te gaan rijden, waarschuwt de politie.

De reden voor de drukte is de internationale klimaattop die maandag in Parijs begint.

De oproep van de politie staat haaks op een maatregel van de vervoersautoriteiten. Die hebben woensdag laten weten dat het openbaar vervoer zondag en maandag gratis is om mensen over te halen de auto te laten staan.

Het is nog onduidelijk hoe de tegengestelde maatregelen uitwerken.

Speciale trein

De Duitse minister van Milieu, Barbara Hendricks, heeft er in ieder geval geen last van. Ze gaat niet met het vliegtuig en niet met de auto of het openbaar vervoer. Hendricks komt dit weekeinde met haar delegatie in Parijs aan in een speciale, klimaatvriendelijke trein.

Ook de Nederlandse delegatie arriveert per speciale trein. Staatssecretaris Sharon Dijksma vertrekt zaterdag met de Groen Top Trein, waarmee ze vrijdag door Nederland heeft gereisd om de beste ideeën van bedrijven, start-ups en scholen te verzamelen.