Premier Mark Rutte plaatst een aantal kanttekeningen bij de oproep van de 64 hoogleraren om alle elf kolencentrales in Nederland per 2020 te sluiten.

"Als je ook de supermoderne kolencentrales sluit, moet je misschien energie importeren die geproduceerd wordt in centrales die nog veel vervuilender zijn", zegt Rutte dinsdag in de Tweede Kamer. 

De premier wijst op de energieproductie die voortkomt uit de milieuonvriendelijke bruinkoolmijnen in Duitsland. Daarnaast moet er ook naar de kosten worden gekeken: een aantal centrales die ook dicht moeten zijn slechts een aantal jaar oud, zegt de premier.

De hoogleraren roepen het kabinet op om de centrales zo snel mogelijk te sluiten in 2017, of gefaseerd per 2020. "Het einde van het kolentijdperk is onvermijdelijk en het sluiten van alle kolencentrales markeert dat", aldus de wetenschappers in hun gemeenschappelijke verklaring van afgelopen maandag. 

In de oproep is rekening gehouden dat er eventueel extra energie moet worden geïmporteerd. Het daarvoor extra benodigde gas moet in dat geval bij voorkeur uit Noorwegen komen.

Kanttekening

Maar Rutte wil niet uitsluiten dat de energie uit het buitenland vervuilender kan zijn dan wat nu nog in Nederland wordt geproduceerd.

"Dat is een reële kanttekening. Dat moeten we meewegen in het besluit of en in welk tempo we de kolencentrales gaan sluiten", aldus de premier. Bovendien moet de betaalbaarheid en levering van energie volgens hem gewaarborgd blijven.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over Nederlandse inbreng tijdens de klimaattop in Parijs van 30 november tot en met 11 december.

In de Franse hoofdstad moet een nieuw akkoord worden gesloten voor het in 2020 aflopende Kyoto-protocol. Alle bijna tweehonderd deelnemende landen moeten plannen indienen hoe ze hun CO2-uitstoot willen verlagen. Op die manier zou de aarde niet meer dan 2 graden celsius opwarmen, in vergelijking met het pre-industriële tijdperk.