Je hebt van die mensen die zelfs als alles tegenzit opgewekt blijven. Op zijn debuutalbum Rock & Roll komt Dio over als zo’n rasoptimist.

De man die bekendheid vergaarde op onder meer Dom, Lomp en Famous klinkt even vrolijk als hij een verloren liefde bespreekt als wanneer hij er een gebruikelijke portie brag & boast tegenaan gooit.

Illustratief voorbeeld is de regel "Met haar had ik plannen, met haar wilde ik serieus weg," die ondanks de ernstige inhoud even vrolijk wordt uitgesproken als de meeste regels op de nietszeggende maar vermakelijke egotripperij van single "Het Is je Boy'. Jammer, want het geeft de track niet de serieuze lading mee waar de tekst toch wel om schreeuwt. Ook de montere akoestische gitaar en het vlotte handgeklap zorgen voor een wat vreemd ambivalent gevoel.

Dio heeft het wel vaker een dergelijke serieuze inhoud, maar die intentie komt eigenlijk alleen van de grond wanneer hij openhartig vertelt over zijn vader, waar het wel lukt het om inhoud en vorm overeen te laten komen. Het geheim zit hem in de verzorgde en emotionele instrumentatie, die met overdreven koorgezang nog eens extra wordt aangedikt.

Ondanks deze uitzondering komt Dio het best tot zijn recht met raps zonder enige pretenties, die hij het liefst in sneltempo op de luisteraar afvuurt. Het Kinderen-voor-Kinderen-gehalte is soms weliswaar niet te missen, maar het enthousiasme van de raps en de beats is dat evenmin.

Het sterke punt is dat het album een uniform geluid heeft: opgewekte raps over afwisselende producties, op twee na allen afkomstig van Big2. Het nadeel is dat Dio zich te weinig weet te profileren als een volwaardige soloartiest. De zestien nummers zijn wat te veel van het goede en de nogal eentonig rappende Dio is niet in staat constant te boeien.

Maar het grootste nadeel van Rock & Roll blijft dat de rapper zodra hij serieuze onderwerpen aankaart veelal dezelfde enthousiaste toon aanslaat als op de andere nummers.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Dio vind je bij KindaMuzik.