Wanneer Kanye West aankondigt dat hij op zijn nieuwe album uitsluitend zal zingen en daarbij gebruik zal maken van de auto-tune, reageert men geschokt.

De teneur rondom de vernuftige stemvervormer is een negatieve en men associeert het gebruik ervan veelal met kunstmatigheid en gebrek aan kwaliteit. West heeft hier echter lak aan en vindt het "the funniest thing to use." Het geluid dat met de technische feature ontstaat, zou een gebroken hart moeten vertegenwoordigen. Tel daar het gebruik van de Roland TR-808 drumcomputer bij op en het raadsel rondom de albumtitel, 808s & Heartbreak, is opgelost.

Helaas kan je na het beluisteren van de plaat niet anders dan concluderen dat er in de heersende opvatting rondom de auto-tune een zekere kern van waarheid schuilt. Wie heeft West überhaupt wijsgemaakt dat hij kan zingen? Zijn vocale capriolen zijn van zo'n bedroevend slecht niveau dat zelfs de reeds genoemde stemvervormer het niet kan verbloemen. Hij zet continu te hoog in en zijn stem is simpelweg te nasaal voor emotie. Gelukkig kan hij terugvallen op zijn zelfgeproduceerde beats. Of toch niet?

West heeft bij dit vierde soloalbum uitsluitend gebruikgemaakt van een Roland TR-808 drumcomputer. Een karakteristieke eigenschap van dit stukje hardware is de Afrikaanse, stamachtige percussie die je ermee kunt produceren. Een eigenschap die ook nadrukkelijk is terug te horen op het album; naast eerste single 'Love Lockdown' bevat het leeuwendeel van de tracks deze tribal-basisritmes. Verder dan deze prominente drums gaat West ook eigenlijk niet - het majestueuze 'RoboCop' daargelaten. Kale en monotone beats zijn het resultaat. Gek genoeg kennen zij zo hun charme; ze ademen rust, eenvoud en integriteit.

808s & Heartbreak laat je achter met gemengde gevoelens. Kanye's vernieuwingszucht is te prijzen maar je kunt ook niet anders stellen dan dat het resultaat teleurstellend is. Het album is te eentonig, te kaal en simpelweg slecht ingezongen. Desalniettemin heeft het instrumentale minimalisme zo zijn aantrekkingskracht; het appelleert aan melodramatiek en leegte. Daarmee mag 808s & Heartbreak ondanks zijn mislukking toch intrigerend heten.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Kanye West vind je bij KindaMuzik.