Een optreden van een nieuwe, albumloze Nederlandse band werd zelden met zoveel gejuich ontvangen als dat van Kytemans Hiphop Orkest vorige maand in Tivoli de Helling. Waar Eric B in de jaren tachtig te werk ging met een ouderwetse sampler en wat uitzinnig James Brownmateriaal, geeft Kyteman de voorkeur aan de werkwijze van André Rieu.

Wie zijn ze?
Alles bij elkaar een flink ensemble met violisten, blazers en een hele trits MC's. Dat alles wordt bestuurd door de 21-jarige Kyteman die ook wel als Colin Benders door het leven gaat. Kyteman is daarnaast ook het brein achter de composities. Dat maakt hem meteen groter dan André Rieu, bij wie de naald op een of andere manier voorgoed op een afgezaagde Strausswals is blijven hangen.

Wat doen ze?
Op zijn Utrechtse kamertje heeft Kyteman vast al flink wat zitten dagdromen, maar voordat er sprake was van een grootse podiumact heeft hij zich eerst twee jaar lang moeten vastbijten in het schrijven van zijn composities. Die noeste arbeid heeft zijn uitwerking gehad, want daardoor is hij nu net als Miles Davis trompettist én bandleider. En van een hiphop-orkest nog wel. Marketingtechnisch mag het dan handig zijn je band zo te noemen; genrevastheid is Kyteman vreemd. Hoewel Engels- en Franstalige MC's een hoofdrol vervullen, gedijen de rhymes op een vruchtbaar bedje van blues en jazz.


Video: Kyteman - Sorry

Waarom zijn ze zo goed?
Ooit smerige hiphop zonder een dikke beat gehoord? Staat dat niet gelijk aan metal zonder een elektrische gitaar? Kyteman laat zien dat je de gewenste groove ook via een omweg kunt bereiken. Hij komt openlijk uit voor zijn afkeer van drumcomputers en haalt de funk liever uit een drumstel, een keyboard en de strot van een prima straatdichter die Reazun heet.

En de toekomst?
In februari 2009 zal blijken of het Hiphop Orkest ook in de huiskamer voor vreugde zorgt. Van de nummers die nu op MySpace te horen zijn springen 'No More Singing the Blues' en 'Une Seule Fois' er duidelijk uit. Houdt Kyteman dat niveau een uur lang vast, dan wordt het een gouden plaat.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Kyteman vind je bij KindaMuzik.