Belle & Sebastian kunnen met recht de keizers van de zachtaardige, licht wereldvreemde indiepop genoemd worden.

Al meer dan een decennium lang leveren de Schotten een constante stroom aan kwalitatief hoogwaardige, lieflijke liedjes. Meestal geschreven vanuit het perspectief van geeky randfiguren die de wereld soms melancholiek, soms opgetogen, maar vrijwel altijd met een zekere naïviteit tegemoettreden.

The BBC Sessions verzamelt een aantal radio-optredens op deze zender van 1996 tot 2001. Prachtige Belle & Sebastian-klassiekers als 'The State I Am in' en 'Like Dylan in the Movies' laten de band in haar eerste fase horen. Net na de release van Tigermilk, toen er nog nauwelijks met de pers gesproken werd en een mysterieuze waas om het collectief hing.

Deze uitvoeringen zijn soms wat meer uitgekleed, dan weer wat rijker georkestreerd dan de originele versies, maar dat is vooral interessant voor de liefhebbers. Wat deze plaat het meest bijzonder en relevant maakt zijn de vier nooit eerder uitgebrachte liedjes die in 2001 in de legendarische show van wijlen John Peel werden uitgezonden. Deze liedjes zijn het laatste dat de band uitbracht vóór zangeres en celliste Isobel Campbell Belle & Sebastian verwisselde voor Belle & Het Beest in de vorm van haar samenwerking met Mark Lanegan.

Belle & Sebastian hullen zich hierbij met 'Shoot the Sexual Athlete' in een verrassend Velvet Underground-jasje, dat hun sprankelende touch toch niet kan verbergen. Ook 'Nothing in the Silence' springt eruit en het wekt verbazing dat dit liedje nooit één van de albums gehaald heeft, omdat het zich kan meten met het beste werk van de band. Een pareltje van verstilde schoonheid, met de sfeer van 'I Fought in a War'.

Deze radiosessies bewijzen maar weer eens dat de muzikale hipsters uit Glasgow eigenlijk niets verkeerd kunnen doen. Nu maar afwachten wat er komt van zanger Stuart Murdochs muziekfilm God Help the Girl en bijbehorende soundtrack die in de loop van 2009 klaar moeten zijn. Het kan eigenlijk niet misgaan.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Belle & Sebastian vind je bij KindaMuzik.