Kanye West debuteerde met een album vol fijn geproduceerde, soulvolle hiphop. Langzamerhand begon zijn werk echter steeds voller te zitten met pop- en danceinvloeden. 26 november vulde hij Ahoy daarmee.

Op zijn nieuwste album heeft de hiphop vrijwel helemaal plaatsgemaakt voor r&b en popgeoriënteerde nummers. Dat is tevens de Kanye West die men vanavond in Ahoy' te zien krijgt. De vocoder komt vaak tevoorschijn, het jazzorkest heeft plaatsgemaakt voor een popband en het podium is duur aangekleed met videoschermen en visuele effecten.

Kanye West is nooit een waanzinnig goede rapper geweest, hij moest het altijd al hebben van de producties. Vandaar dat het ook geen erg rare stap is geweest om steeds minder hiphop en steeds meer pop in zijn muziek te betrekken. Het is vanavond dan ook vooral een popconcert. West zelf staat boven op een verhoging, terwijl onder hem de band speelt. Het gaat meer om het visuele aspect dan om de muziek zelf. Rondom de show is een vaag verhaal gebouwd, waarin het erop neerkomt dat hij met een ruimteschip hier gecrasht is.

Het verhaal leidt eerder af van de muziek. Het is niet erg boeiend en haalt vaak het tempo uit het optreden. De dialogen met het ruimteschip zijn zelden interessant en leiden eerder tot egotoeteren ("you can glow in the dark, Kanye") of vervelende opmerkingen ("I need some pussy"). Sowieso is het bovenal een onemanshow. De band speelt het gehele optreden in het donker, en zelfs wanneer een achtergrondzangeres een solo zingt wordt zij niet belicht. Ook de ellenlange monoloog van Kanye zelf als afsluiter van de reguliere set weet niet te boeien en is vooral een lange zit.

Gelukkig compenseren de fijne hiphop- en popsongs die de man inmiddels op zijn naam heeft staan de arrogantie en popsterrenstatus van West. Oudere hits als 'All Falls Down' en 'Jesus Walks with Me' blijven moeiteloos overeind staan, maar ook de nieuwe song 'Love Lockdown' komt als afsluiter erg goed uit de verf. Wanneer de band op volle toeren draait, is het erg leuk; dan doet men wél zijn uiterste best het publiek een leuke avond te bezorgen. Jammer is alleen dat het vanavond zoveel om meneer West en de show zelf gaat, waardoor zijn talent om toffe nummers te schrijven erg onderbelicht blijft.

Beeld: Jelmer de Haas

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Kanye West vind je bij KindaMuzik.