Ondanks een chaotische geschiedenis als band heeft Mercury Rev sinds het begin van de jaren negentig steeds weer weten betoveren. Zo ook afgelopen zaterdag in Paradiso.

Met experimentele, majestueuze, meeslepende en soms toch ook chaotische muziek. Lieve liedjes met een duistere ondertoon.

Hun laatste album Snowflake Midnight zet de lijn van All Is Dream en The Secret Migration door, maar de liedjes zijn wat kleiner en handelen over regendruppels, sneeuwvlokken en eekhoorns. Ook het geluid is wat meer ingeblikt, gevangen in zo nu en dan zelfs beklemmende elektronica.

Zo ook vanavond in Paradiso. Zanger Jonathan Donahue komt op met een fles rode wijn en lijkt geboren voor het podium. Als een soort priester van een obscure heidense sekte leidt hij de congregatie van de poptempel op magistrale wijze in vervoering. Vanaf opener 'Snowflake in a Hot World' dirigeert hij met weidse armgebaren en een soms wat freaky blik in de ogen zijn band. Nee, niet alleen zijn band, hij lijkt op een veel grotere schaal te acteren. Alsof hij het hele universum bezweert, en vice versa.

Ook de videobeelden op het scherm bevestigen dit beeld. Mysterieuze diepzeecreaturen zweven langs in een wat vervreemdende onderwaterwereld, afgewisseld door psychedelische atoomstructuren en ballerina's. Dit alles gaat gepaard met mystiek-filosofische citaten van Zenmeesters of uit het Sanskriet. "Set the world aside and become a world unto yourself" vermeldt het doek. Mercury Rev lijkt deze zinsnede als geen ander ter harte te nemen in haar muziek.

De nummers van Snowflake Midnight leiden door hun meer elektronische benadering soms tot ophitsend percussiewerk. Naarmate het concert vordert en ook een aantal nummers van All Is Dream gespeeld wordt nemen het bombast en de grootsheid toe, culminerend in het filmische 'The Dark Is Rising'.

Na een enerverende trip door de kosmos sluit Mercury Rev af met het dampende 'Senses Are On Fire'. "Ready or not, here I come", zingt Donahue. Maar of de senses daadwerkelijk 'on fire' zijn mag na zo'n avond geen vraag meer heten.

Beeld: Jelmer de Haas

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Mercury Rev vind je bij KindaMuzik.