Nooit verwacht dat het er ooit nog van zou komen. Maar zeventien jaar na de beide Use Your Illusions is daar dan eindelijk het nieuwe Guns n' Rosesalbum Chinese Democracy.

Axl Rose, de misantroop en semikluizenaar die het enige overgebleven originele bandlid is, heeft al die jaren niet stilgezeten; er zit duidelijk hoorbaar zeventien jaar aan ijverig knutselen in Chinese Democracy. Het heeft alleen allemaal niet mogen baten, want het resultaat is ook verreweg het zwakste Guns n' Rosesalbum.

De grote exodus is daar voor een flink deel debet aan. Vooral medesongschrijver Izzy Stradlin' wordt node gemist. De slaggitarist zorgde voor de smerig rockende basis, die in combinatie met Rose's torenhoge ambities zorgde dat Guns n' Roses zoveel beter was dan al die andere poedelrockers. Solo komt Stradlin' niet boven de uitgekauwde clichés uit, terwijl Rose zijn megalomanie de vrije loop heeft kunnen laten. De songs op Chinese Democracy beginnen zo waar 'November Rain' en 'Estranged' ophielden. Het snijdende venijn van krakers als 'Welcome to the Jungle' en 'You Could Be Mine' mist volledig.

Ook gemist wordt sologitarist Slash. Het leger aan gitaristen dat hem vervangt is waarschijnlijk technisch een stuk beter, maar Slash had wel een meteen herkenbare stijl, die een flink percentage van het Guns n' Rosesgeluid bepaalde.

Maar goed, beter een mislukt overambitieus project dan de kleurloze nikserigheid van Velvet Revolver. En helemaal zonder waarde is Chinese Democracy nou ook weer niet. Het als eerste single uitgebrachte titelnummer bijvoorbeeld wordt bij elke luisterbeurt pakkender. 'Madagascar' heeft niet alleen dezelfde sample uit Cool Hand Luke als 'Civil War', het heeft ook een gelijksoortige melancholieke grandeur. En ook zonder Slash heeft 'There Was a Time' een van de mooiste gitaarsolo's van 2008.

Des te jammerder eigenlijk dat het allemaal zo lang heeft moeten duren en dat Rose op Chinese Democracy vergeet te doen waarmee hij groot is geworden: smerig rocken. Waarschijnlijk kan hij het nog wel - bel anders Izzy weer eens, Axl! - maar wil Axl Rose nog een herkansing, dan moet hij wel een stuk sneller gaan werken.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Guns N' Roses vind je bij KindaMuzik.