Voor wie zijn oordeel snel klaar heeft lijkt Dave Clarke een chagrijnige en vermoeide man die weinig lol heeft in het draaien van zijn rechttoe rechtaan technoplaten.

Wat je zou noemen een dj die de wereld rondreist omdat er nu eenmaal brood op de plank moet komen.

Dat je Clarke toch niet helemaal op de grote inspiratieloze dj-hoop kan gooien, blijkt uit de uit 1998 daterende Electro Boogie Vol. 2 mixcompilatie, zijn gevarieerde radioshow en deze bijdrage aan de Back in the Box-serie. Hij doet hiervoor een diepe graai in de geschiedenis van de Amerikaanse en Engelse house.

Het is een groot misverstand dat house pas nadat het de dampende bunkers in Chicago verliet commercieel is geworden. Ook in de jaren tachtig was de lijn tussen goed en slecht flinterdun maar onverbiddelijk. De meeste beats en rhymes uit die tijd zijn dan ook allesbehalve tijdloos. Het is daarom geen klein kunstje om een prima mix-cd samen te stellen zonder daarbij de unaniem bejubelde maar grijsgedraaide klassiekers een plek te geven. Toch is dat wat Dave Clarke hier doet.

Je reinste pornomuziek is het, de house die de Engelsman uit de oude doos tovert. Lage mannenstemmen laten niet onverbloemd waar de dansvloer volgens hen voor bedoeld is. Een dansbaar hoogtepunt is het met valse tonen behangen 'Give Yourself to Me' van The Rude Boy Farley Keith. Van hetzelfde kaliber, maar dan net een tandje geiler, is Blake Baxters 'When a Thought Becomes You'. Onbetwiste winnaar is echter het bloedmooie 'In a Vision' van Virgo, vijftien jaar geleden ook al eens aan elkaar gemixt door 's neerlands eigen Dimitri op zijn Static Tracks Vol. 4. Op de tweede schijf komen de meest dj-vriendelijke nummers nog eens van begin tot eind voorbij.

Een vermakelijke blik op het verleden, deze editie van Back in the Box. Terug naar de tijd van mechanisch klinkende trommels, handclaps, snaredrums, 120 beats per minuut en een ongetwijfeld frisser uit zijn ogen kijkende Dave Clarke.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Dave Clarke vind je bij KindaMuzik.