Met 'Hey There Delilah' werd je in 2007 nog doodgegooid. Overal hoorde je het tokkelende gitaartje doorklinken, van het nummer zelf tot de duizendste remix.

Het album van de enige hit, All That We Needed, ontving niet al te beste kritieken. Volgens kenners waren de Plain White T's een one-hit wonder en zouden spoedig ten onder gaan. Met Big Bad World, het tweede 'echte' album, probeert de band deze stelling te ontkrachten.

Niet dat het is gelukt. Big Bad World, een titel die bestemd lijkt voor een 13-jarig meisje, overtuigt totaal niet. De zoetigheid druipt van de cd af, zowel qua muziek als tekst. "In my heart the rain is pouring down / The sky is gray just like me / Oh its another rainy day." Teksten die bij kinderen met liefdesverdriet inslaan als een bom. Teksten om als een onzekere puber in een msn-naam te zetten. Maar of dat nou positief is.

Een vergelijking met The Backstreet Boys is helemaal niet gek. Door de boyband samenzang, de slijmerige muziek en vooral de teksten zijn de Plain White T's van rockband omgetoverd tot kinderlijke pop. Met het nummer '1, 2, 3, 4' gaat het van kwaad tot erger. "There's only one way to say / Those three words and that's what I'll do / I love you / You make it easy like 1, 2, 3, 4." Je kunt een traan wegpinken. Niet van ontroering, maar van diepe triestheid.

Voor een bepaalde doelgroep zal dit album fantastisch zijn, maar de Plain White T's spelen wel heel erg gemakkelijk op de commercie in. Soms denk je toch nog een eigen bandgeluid te horen. Het gitaarintro en de mondharmonica doen veel goed, maar door de tekst en het samenzangrefrein gaat het mis. Het gevoel van het nummer is in één klap verdwenen en het lijkt erop alsof de Plain White T's een slechte kopie van de vroege Beatles willen zijn. En zelfs een slechte kopie is nog luisterbaar. Onthoud alleen wel dat de Beatlemania voor negentig procent bestond uit jonge, schreeuwende meisjes.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Plain White T's vind je bij KindaMuzik.