De knip-en-plak DJ /rupture, alias Jace Clayton, brengt op het mixalbum Uproot geheel naar eigen gewoonte tientallen stijlen samen.

De dub blijft gedurende de hele speelduur licht doorschemeren, maar domineert nooit. Ze gaat daarentegen een indrukwekkend samenspel aan met vele uithoeken van het muzikale spectrum.

Het klankenpalet dat /rupture verzameld heeft, intrigeert. Lieflijke melodieën, zonder al te veel pretentie in bondige nummertjes verweven, veroorzaken in nadrukkelijke samenwerking met elkaar een drukkende sfeer, die gaandeweg steeds serieuzer vormen begint aan te nemen. Wat begint als een luchtig tussendoortje met vrolijke melodietjes en druk maar schattig trappelende basjes die opzichzelfstaand geen vlieg kwaad doen, smelt gaandeweg samen tot een intense en vooral broeierige plaat.

Het zwaartepunt ligt in de tweede helft, waarbij de eerste pakweg twintig minuten je langzaam maar zeker het album binnenloodsen. Wanneer je hoopt op een luchtig tussendoortje, zul je van een koude kermis thuiskomen. Geen enkel instrument wordt gemeden en zo nu en dan spuwen gastvocalisten hun bijdrage in vreemde talen die bijdragen aan het ondoorgrondelijke karakter van de muziek.

De platenkeuze, en met name de opbouw ervan, is met recht geniaal te noemen. Het verloop van het album is met geen mogelijkheid te voorspellen, maar met terugwerkende kracht is de opbouw niet anders dan logisch te noemen. /rupture zet de mix niet enkel met gemak naar zijn hand, maar plaatst de meeste nummers in een volledig nieuwe context. De algehele sfeer is dreigend en je waant je in een snikhete, drukkende en onheilspellende omgeving; een gevoel dat steeds sterker wordt naarmate het album vordert.

Uproot verdient enkele aandachtige beluisteringen, want de algehele sfeer ligt niet aan het oppervlak en geeft zich niet bloot binnen afzonderlijke nummers. De plaat gaat verder dan het oorspronkelijke, op het oog vrij onschuldige, arsenaal aan geluiden doet vermoeden, en sleurt je mee de diepte in.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van DJ/Rupture vind je bij KindaMuzik.