A Hundred Million Suns mag dan al wel het vijfde studioalbum van Snow Patrol zijn, de band brak pas echt door met de aanstekerballade 'Chasing Cars' uit 2006.

Deze melancholieke meezinger typeerde het geluid dat de Schotse band met voorganger Eyes Open bracht: gevoelige nummers met teksten over verloren, weggelopen of onbereikbare liefdes. Maar het lijkt of zanger en tekstschrijver Gary Lightbody nu eindelijk een leuk meisje gevonden heeft, want A Hundred Million Suns is duidelijk luchtiger en zelfs wat experimenteler dan je van Snow Patrol gewend bent.

Terwijl de eerste drie nummers, waaronder instant hit 'Take Back the City', nog typische Snow Patrolnummers zijn, daalt er in het middenstuk een mysterieuze sfeer neer. Het galmende en diep onder de huid kruipende 'Lifeboats' en 'Golden Floor', dat met zijn intrigerende beat en donkere geluid zefs een beetje aan Radiohead doet denken, zijn nummers die verder gaan dan het geijkte Snow Patrolpaadje.

Naarmate de cd vordert, langs het opwindende 'Please Just Take These Photos from My Hands' en het ietwat saaie 'Set Down Your Glass', zit de band toch al weer snel terug op dat paadje. Wat een beetje teleurstellend is na het spannende middenstuk, dat een nieuwer geluid beloofde. Dat wil zeker niet zeggen dat het explosieve 'Engines' en het heerlijk rockende 'Disaster Button' tegenvallen. Maar uit het zestien minuten durende eindepos 'The Lightning Strike' blijkt dat Snow Patrol naast al die lekkere rocksongs en mooie ballads ook kleine meesterwerkjes kan schrijven, die je als luisteraar de oren doen spitsen en je op het puntje van je stoel laten zitten. De rest van de nummers mogen dan wel lekker in het gehoor liggen, toch steken ze opeens wat magerder af bij dit prachtige drieluik, waarin de piano de hoofdrol speelt.

Snow Patrol is zichzelf gebleven, maar heeft tegelijkertijd een stap in een nieuwe richting gezet. Dat dat vooralsnog een hele kleine stap is, valt ze te vergeven omdat A Hundred Million Suns laat horen dat de band nog steeds het talent heeft om mooie nummers te schrijven, zonder in herhaling te vallen. En die kleine maar belangrijke stap buiten de gebaande paden, die belooft heel wat goeds voor de toekomst.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Snow Patrol vind je bij KindaMuzik.