Soms krijgt de manier waarop een plaat wordt uitgebracht meer aandacht dan de muziek zelf.

Zo verging het Nine Inch Nails met het Ghosts-project en ook Radiohead met In Rainbows. Het Utrechtse Silence Is Sexy slingert nu This Ain't Hollywood via bittorrentsite mininova.org de wereld in.

Silence Is Sexy ziet bittorrents als een fatsoenlijk alternatief. Nog fatsoenlijker is het natuurlijk om gewoon te betalen voor muziek en zo de band in kwestie ook écht te steunen. Dat snappen ze zelf ook, want This Ain't Hollywood verschijnt ook fysiek als een prachtig uitgevoerd boekwerk en is een wonderschoon hebbeding.

Silence Is Sexy debuteerde vorig jaar met het duistere en zware Everything You Should Know. Met epische postpunk en newwaverock solliciteerden ze direct naar een plekje tussen Interpol en Editors, schalks knipogend naar de grote broers van Radiohead.

Op This Ain't Hollywood is de new wave en zwartomrande melancholie - Silence Is Sexy had in vroegere jaren nog wel wat weg van The Cure - naar de achtergrond verdrongen. Hier pakken ze groots en meeslepend uit. Ze zwelgen desondanks nooit in hol stadionmisbaar en weten pakkende poprocknummers bij de vleet te produceren. Coldplay, Arid en Snow Patrol zijn de nieuwe referenties; naast de Radiohead uit het The Bends-tijdperk, waartegen Silence Is Sexy steeds meer durft aan te schurken.

Tien nummers lang waait een frisse poprockwind door This Ain't Hollywood. De sprankelende, wijdse en kraakheldere topproductie houdt dichtgesmeerde bombast namelijk vakkundig uit de buurt van deze plaat. Het is een album dat ambities verkiest boven pretenties en daarmee in een vloek en een zucht voorbijtrekt, beroert en vervoert. En dát zonder dat één nummer met kop en schouders boven de rest uitstijgt. Dat mag een compliment heten in een tijd waarin all killer and no filler een zeldzaamheid geworden is. This Ain't Hollywood is dan ook met recht een geslaagd Gesamtkunstwerk geworden; mét een hoofdrol voor de niet te downloaden prachthoes.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Silence is Sexy vind je bij KindaMuzik.