Terwijl veel interessante Amerikaanse platenlabels zich concentreren op de muzikale bewegingen in Brooklyn of in de Northwest (Portland en Seattle), gebeuren er verderop, in de luwte van het geweld, ook genoeg interessante dingen.

Net over de grens bijvoorbeeld, in Calgary. Daar, in de stad waar Chad VanGaalen al enkele jaren de meest interessante platen in elkaar knutselt, steekt een andere interessante band met veel verve de kop op. Het zijn de vier mannen van Women waar het om gaat.

Omdat sommige werelden klein zijn, kennen Chad VanGaalen en Women elkaar. Sterker nog, VanGaalen heeft de titelloze plaat van het viertal opgenomen in zijn kelder. Ze werken met ouderwetse band- en viersporenrecorders om het geluid zo goed mogelijk vast te leggen. Hier en daar speelt VanGaalen nog een partijtje mee. Het resultaat van die maanden in de kelder is verbluffend mooi.

VanGaalen is bepaald niet vies van het experiment, maar Women gaat toch wel een stapje verder. De band biedt op Women schurende noise, gruizige gitaren, soundscapes en dromerige zanglijnen. Ze tappen uit hetzelfde vaatje waar gelijkgestemden als Deerhunter, No Age en Times New Viking hun inspiratie vandaan halen. Bij Women ligt het tempo echter wel wat lager. Het is allemaal ietsje dromeriger en ietsje meer gedrogeerd. Alsof Liars of Sonic Youth de begeleidingsband van The Mamas & The Papas is geworden.

Vooral de manier waarop Women de op dit moment zo populaire stijlen combineert, is geweldig. Ze nemen daar waar nodig hun tijd en gooien het roer op verrassende wijze en zonder al te veel moeite om, op momenten dat je het niet verwacht. Daarnaast gaan ze heel ontspannen met diverse stijlen om en smeden er boeiende songs mee, zonder dat het pretentieus, gemaakt of vervelend klinkt. Women is gewoon een puik staaltje werk.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Women vind je bij KindaMuzik.