Je kan als liefhebber van Will Oldham bijna onmogelijk het tempo volgen waarin de bard albums produceert.

De neiging om de live-cd's dan maar over te slaan, bestaat. Niet doen met deze Is It the Sea? Want dit pareltje is zoveel meer dan gewoon een liveversie van studionummers.

Is It the Sea? bevat opnames van Bonnie 'Prince' Billy's tournee door Schotland en Ierland in de lente van 2006. Het plaatselijke Harem Scarem reisde met hem mee, en gaf zijn muziek een traditionele folky toets met violen, vedel, fluit, banjo en engelachtige stemmen. Voor de percussie zorgt Alex Neilson uit Glasgow.

Oldham vlecht oud en nieuw werk door elkaar. Terwijl de studioversies van zijn nummers grotendeels geconcentreerd zijn rond Oldhams stem, en een donkere stemming uitstralen, krijgen zijn liedjes door de uitbundige begeleiding meer schwung en zelfs een vorm van vrolijkheid. Zo is drummer Neilson een fan van freejazz en zijn interventies kunnen een heel andere draai geven aan Bonnie 'Prince' Billy's muziek. Niet dat zanger Will Oldham daarom naar de achtergrond verdwijnt. Zijn schurende stem slaagt er nog steeds in de luisteraar bij het nekvel te pakken.

Kortom: na het eerder teleurstellende livealbum Summer in the Southeast uit 2005, zijn deze opnames werkelijk om duimen en vingers bij af te likken.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Bonnie Prince Billy vind je bij KindaMuzik.