Wanneer is bij een band het nieuwe ervanaf en gaat hij bij het establishment horen? En wat betekent dit eigenlijk? De hoogste tijd voor verandering?

Waardering voor het varen van een eigen koers? Of zelfs een monument voor het overleven in de door financiële malaises geplaagde en hypes gedomineerde muziekwereld?

Zomaar wat overdenkingen bij het verschijnen van Lambchops tiende album OH (ohio). Wederom een fraai schijfje van het wisselende collectief rond zanger/componist Kurt Wagner. Hij begon de groep vijftien jaar geleden in Nashville en doopte haar geluid New Sound of Nashville. Een provocatie richting de conservatieve countrykliek die zijn geboortestad in haar greep hield.

Een dergelijk protestboodschap heeft de muziek van Lambchop al lang niet meer. Anno 2008 is het nauwelijks voor te stellen dat de groep überhaupt voor controverses zou kunnen zorgen. Als OH een dier zou zijn, dan een sneeuwwit konijntje. De muziek is kabbelend en Wagners melodische fluisterzang klinkt liefelijk en soms op het ongemakkelijke af, alsof iemand de Amerikaan voor de microfoon heeft gesleept. Wie echter beter luistert naar OH hoort Wagners liefde voor muziek in ieder nummer.

De elf liedjes op dit album zijn gemaakt volgens het bekende Lambchoprecept: ze houden het midden tussen vrolijke soul en melancholische luisterpop. Ook de arrangementen - waarvoor Wagner een blik muzikanten opentrok - zijn weer piekfijn verzorgd. OH bevestigt opnieuw Lambchops reputatie als de grootste band met het meest intieme geluid in de hedendaagse popmuziek.

En zo gebeurt het dat je je laat meevoeren door OH en eerdere overpeinzingen als sneeuw voor de zon voelt verdwijnen. Waarom moeilijk denken als het eigenlijk zo makkelijk is? De sfeervolle muziek van Lambchop kent geen tijd, is wat je noemt van een tijdloze schoonheid. En behoeft als zodanig geen verandering, categorisering of analyse. De muziek op OH is puur gevoel. Ideaal voor lange treinreizen die je starend uit het raam doorbrengt. Voor druilerige nazomers. Of eigenlijk ieder ander denkbaar moment.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Lambchop vind je bij KindaMuzik.