Madonna, Michael Jackson, Prince, Kate Bush; ze werden dit jaar allemaal vijftig, maar Paul Weller lijkt in dit rijtje vergeten te worden.

Onterecht natuurlijk; 22 Dreams is een puike plaat die in Engeland weer eens de eerste plaats in de hitlijsten haalde en in zijn thuisland geniet Weller nog altijd de status van God. Genoeg reden voor een groot contingent Britse fans om mee naar de Effenaar te reizen en tussen de nummers door naar The Modfather te roepen, al blijft Weller de correcte Engelsman die het publiek vriendelijk dankt voor alle enthousiaste reacties.

Dat ligt niet aan Weller, die verbaast met een vreemde songkeuze. Natuurlijk speelt hij veel nummers van zijn nieuwste album, zoals 'All I Wanna Do (Is Be with You)' en 'Light Nights' maar ook verder legt de zanger de nadruk op het meer recente werk, zoals 'Picking Up Sticks,' 'From the Floor Boards Up' en 'Come On, Let's Go,' of een cover als 'Wishing on a Star.' Dat is opvallend, want oudere succesalbums als Wild Wood en Stanley Road worden vrijwel vergeten.

Niettemin geeft The Modfather aan nog altijd prima te kunnen rocken, ondanks dat hij op 22 Dreams een beduidend rustigere koers is gaan varen. De evergreen 'Wild Wood' komt in een funky uitvoering voorbij, een jasje dat het nummer goed past, en nieuw werk knipoogt naar psychedelica en oosterse muziek. Wel jammer dat zowat één op de twee nummers tot een lange jam wordt uitgesponnen. Het brengt de feestsfeer er goed in, maar haalt tegelijkertijd de vaart uit het concert.

Een probleem is wel dat Weller en zijn band eigenlijk vooral op hetzelfde tempo voortjakkeren en dat ze pas na een uur gas terugnemen voor een akoestisch intermezzo. Dat dit met vier gitaristen voor op het podium wel ineens heel erg naar de gezapigheid van de Eagles of Crosby, Stills & Nash neigt, is dan weer meteen het andere uiterste, de mooie uitvoering van 'All on a Misty Morning' ten spijt. En waarom niet ook meteen het absolute prijsnummer van 22 Dreams, het wonderschone 'Where'er Ye Go' gespeeld?

Het zijn details; Weller bewijst met dit concert nog jaren mee te kunnen. In de toegift speelt hij Radio 2-klassieker 'You Do Something to Me.' Een uitstekende afsluiter, al is de groep Britten in de zaal dermate ver heen dat hier en daar een opstootje ontstaat.

Gezien: Paul Weller, 2 oktober @ Effenaar Eindhoven.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Paul Weller vind je bij KindaMuzik.