Toen Kempi eind juni werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf, vroeg iedereen zich af of zijn debuutalbum het daglicht nog zou zien. Aan de andere kant had Kempi de laatste jaren zorgvuldig een hype rondom zichzelf gecreëerd.

Te lang wachten zou hem ongetwijfeld weer uit de schijnwerpers hebben gehaald. Dus is ervoor gekozen om het album uit te brengen terwijl hij vastzit.

Kempi is typisch zo'n hate-it-or-love-it-artiest. Een niet altijd even duidelijke flow, overwegend dikke beats en persoonlijke teksten doorspekt met straatstoerheid maakten Kemperveen bij sommigen een held, bij anderen juist het tegenovergestelde. Maar die meningen geven nog geen uitsluitsel over Du Zoon. Kempi kondigde namelijk lange tijd geleden al aan dat zijn album anders zou zijn dan zijn mixtapes en daar is geen woord van gelogen.

Het driekoppige productieteam Sound G8 heeft ervoor gezorgd dat Du Zoon muzikaal afwisselend is, maar vooral als een geheel te boek zal staan. Fanatieke blazerpartijen, een live saxofoon, vrolijk gitaarspel en sinistere strijkers - Sound G8 lijkt nergens voor terug te deinzen, maar draaft tegelijkertijd niet door in experimenten.

Kempi is en blijft dezelfde rapper als voorheen. Zijn persoonlijke raps zijn uit het hart gegrepen, maar werken uiteindelijk zelden echt bevredigend. Herhaaldelijk mengt hij Engelse woorden in zijn teksten, evenals Antilliaanse. Dit voelt onwennig aan en klinkt eerder als een teken van onvermogen dan van creativiteit.

Kempi laat zich op Du Zoon van zijn meest persoonlijke kant zien en dat spreekt in het voordeel van de rapper uit Eindhoven. Sound G8 levert een uitstekende muzikale bodem, maar helaas blijft het bij de goede wil en goede basis. Verder is er simpelweg veel te veel op het album aan te merken. De simpelheid van de teksten, de gezongen refreinen die op den duur louter irriteren en de mengelmoes van allerlei talen, met daaroverheen een onmisbaar sausje met Bijbelse symboliek gegoten; dit alles resulteert in een ronduit zwakke plaat. Hoe goed de intenties ook mogen zijn. Hopelijk gebruikt Kempi zijn tijd in de gevangenis nuttig, en geeft hij met zijn teksten op de opvolger van Du Zoon de beats hun verdiende glans.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Kempi vind je bij KindaMuzik.