Of het nu de Chinezen of de Italianen zijn geweest die als eersten in de geschiedenis hebben besloten hun meelwaar in grote slierten naar binnen te slurpen, maakt weinig uit.

Wat de doorslag geeft in je restaurantkeuze, hangt af van een voorliefde voor taugé of paprika. De pan moet worden gevuld met de juiste ingrediënten; het maakt niet uit in hoeveel andere gerechten die reeds gebruikt zijn. En als de smaak net genoeg evolueert, roept de kok om een patent. Volbeat heeft er al één op 'metalbilly', maar gaat rustig verder op zoek naar nieuwe gerechten.

Het recept voor het eerste album The Strength/The Sound/The Songs was Elvis, Metallica en een beetje naar de achtergrond geduwde punkriffjes samenvoegen en roeren maar. Op nummer twee, Rock the Rebel/Metal the Devil van verleden jaar, komt ook Johnny Cash een beetje meegaren. Volbeat bestaat dan dus reeds uit vier hoofdingrediënten.

De nieuwste variatie draagt de naam Guitar Gangsters & Cadillac Blood. Johnny Cash roept inmiddels wat harder om aandacht en Hank Williams wordt zelfs gecoverd. Er rent ineens een kabouter rond die op zoek is naar een pot met goud aan het uiteinde van de regenboog en een verdwaalde dame komt een nummertje meekelen. Er valt dus weer wat nieuws te proeven. De intro van 'Still Counting' doet zelfs Jamaicaans aan en met 'Light a Way' doen mierzoete strijkers hun intrede.

Een revolutie heeft er dus niet plaatsgevonden bij deze heren. Wel is de boel een stuk melodieuzer en is het tempo over het algemeen wat lager. Maar omdat deze Denen toch nog steeds genoeg rocken wordt hen dat ruimschoots vergeven.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Volbeat vind je bij KindaMuzik.