Hoofdkaas is niet bijster geschikt voor vegetariërs: het wordt gemaakt van het vlees dat aan het hoofd van een varken zit. Dit vlees moet je koken, laten indikken en afkoelen tot je het in plakjes kunt snijden.

Naast dit opzienbarende gerecht is hoofdkaas ook een woord dat prima past in het vocabulaire van het twintigjarige punkorkest De Kift. Het is dan ook de titel van hun negende album dat in een gastronomisch sfeertje opgediend wordt.

Om bij eten en drinken te blijven: Hoofdkaas bestaat uit de vertrouwde ingrediënten die het Zaanse rammelorkest al twintig jaar gebruikt om zijn liedjes in gaar te sudderen: luid toeterende blazers, rammelende gitaren en soms letterlijk onnavolgbaar mooie teksten. Dit zijn al twee decennia de bestanddelen van hun unieke brouwsel, dat je nog het beste met een vage term als fanfarepunk kunt omschrijven.

Hoofdkaas zet de lijn van voorganger 7 voort. "Meer liedjes en minder concept", was toen het devies en ondanks de referenties aan eten en drinken is dat ook op Hoofdkaas het geval. Het levert een toegankelijk klinkend album op, met knap gearrangeerde songs die elke luisterbeurt mooier gaan klinken. Vaak hoor je het bekende koperwerk luid schallen ('Knoeck' en 'Record'), soms is de muziek ingetogen en beklemmend ('De Rivier' en 'Toen') en een enkele keer trekt de band met stampende rock ('Heisa-Ho') van leer.

De liedteksten, naar goed gebruik door zanger Ferry Heyne opgeduikeld uit romans en dichtbundels, stammen voornamelijk uit de vorige eeuw. Onder andere teksten van Russische schrijver Venedikt Jerofejev en Engelse dichter Samuel Beckett komen voorbij. Een gedicht van W.H. Auden vormt de basis voor een van de intrigerendste nummers op de plaat, het wonderlijk mooie 'De Rivier'.

Hoofdkaas is de zoveelste bevestiging van de volstrekt unieke plaats die deze band inneemt in het Nederlandse poplandschap. De Kift is een van de allerleukste en meest bijzondere gezelschappen die het land rijk is. Hoofdkaas is - net als de rest van hun oeuvre - om van te smullen.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van De Kift vind je bij KindaMuzik.