Erg duidelijk wordt het er niet op. Is System of a Down nu opgeheven of niet? Om artistieke redenen is de band in ieder geval niet in de ijskast gezet.

Zanger Serj Tankian blijft redelijk dicht bij zijn System of a Down-roots met zijn recente plaat. En nu is er dus Scars on Broadway, de nieuwe band van gitarist/zanger Daron Malakian en drummer John Dolmayan. Ook hier waait de wind vaak uit de springerige, stop-start metalhoek.

Alhoewel het al snel duidelijk wordt dat Malakian meer van de mooie liedjes is, in plaats van de woest om zich heen slaande gekte. En dat legt dan ook meteen de achilleshiel van Scars on Broadway bloot: je mist de afwisseling met zijn maat Serj Tankian. De stem van Daron Malakian is gewoon niet interessant genoeg om een hele plaat te boeien. Vooral in slepende nummers als 'Insane', 'Babylon' en 'Wh*ring Road' is de stem gewoon een zwaktebod. Ook omdat hij zover naar voren zit in de mix, zodat je er echt niet omheen kunt.

Scars on Broadway heeft een aantal nummers die zeker kunnen scoren, en dan vooral live. Opener 'Serious' is een serieuze singlekandidaat, en 'Stoner Hate' is van oude System of a Down-klasse. Maar daartegenover staat drie minuten tekstueel en muzikaal gezeur in het nummer '3005'. En dan mis je dus Tankian.

Maar over het algemeen wordt Daron Malakian er niet slechter van. En ook de reputatie van System of a Down zelf krijgt geen stok tussen de spaken. Het is daarom vooral een consolidatie van de artistieke plek die de verschillende leden in de muziekwereld innemen.

Het blijft dus knagen of de thuisband met deze ideeën en de energie van Tankian er een beter geheel van had kunnen maken. Want het is de vraag of dit Scars on Broadway-album ook geaccepteerd zou worden als het van System of a Down afkwam.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Scars on Broadway vind je bij KindaMuzik.