Dubstep uit Nederland. Dat was tot voor kort zoiets als sushi uit Bulgarije. Maar in Londen weten ze al een tijdje wie Dave Huismans is. De Hagenaar is over de zoute plas beroemder dan hier, dankzij het goed ontvangen debuutalbum Aerial. Maar ook in Nederland staat 2562 inmiddels op de muzikale kaart. Hij stond op Lowlands en treedt eind september op tijdens TodaysArt.

Voor de Haagse postbode heet hij Dave Huismans, maar wie z’n wekelijkse portie dubstep serieus neemt, kent hem als 2562. Die naam is afgeleid van zijn postcode. Zo verzint Huismans wel vaker wat. Hij hanteert namelijk ook het alter ego ‘A Made Up Sound’. Voorheen noemde hij zichzelf ook wel eens Dogdaze, maar die naam is naar het asiel gebracht.

Wat doet hij?
Jamsessies met zichzelf houden. Dat leverde afgelopen jaar het in binnen- en buitenland goed ontvangen dubstepalbum Aerial op, waarover Boomkat jubelde: “one of the albums of the year, absolutely mighty”. Huismans maakt ook techno. Al blijven de dubinvloeden groot op de drie singles die hij sinds 2006 uitbracht. De meest recente daarvan, ‘Next/Density’, was sneller uitverkocht dan dat je ‘wow, wat dik!’ kon zeggen. Dankzij het succes stromen de boekingen binnen. Live spelen doet hij niet, maar dj-en wel. Onlangs stond 2562 op Lowlands en eind september vind je hem op Todaysart.


Video: 2562 - Circulate

Wat maakt hem zo goed?
Huismans gaat verder waar Rupert Photek en Source Direct eind jaren negentig ophielden. Zijn beats zijn scherp als de sushimessen van Global en aan zijn kristalheldere geluiden lijkt dagenlang te zijn gesleuteld. Het knappe is, dat de composities van 2562 meer zijn dan de som der vlijmscherpe delen. The devil is in the details. Bovendien ‘heeft hij de funk’ en kunnen zijn A Made Up Sound-singles zich meten met het beste van DeepChord en Basic Channel.

En de toekomst?
Optreden! Huismans maakt dankbaar gebruik van de buitenlandse belangstelling en staat tot het eind dit jaar onder meer in het Noorse Stavanger, in Belgrado en in Tokyo. Daarnaast verschijnen er de komende tijd remixes die hij voor Quantec, The Village Orchestra en de Nederlands/Amerikaanse dubproducer Martyn maakte. Wie de instrumentale hiphop van Dogdaze 'digde', heeft pech. Wegens tijdgebrek concentreert de Hagenaar zich voortaan op zijn andere twee alter ego's.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van 2562 vind je bij KindaMuzik.