Muziek kan een probaat middel zijn tegen humeurigheid of nakende herfstdepressies. Helemaal als het hierbij de band van Michael Franti en zijn secondanten betreft.

Onbewogen en onberoerd blijven, dat is er simpelweg niet bij wanneer de grote vriendelijke reus uit San Francisco zich tot je richt. Donderdag stond hij in Eindhoven voor een optreden.

Dat goede gevoel staat namelijk voorop. Deze band wil mensen verder tot elkaar brengen. Als het aan Franti ligt, dan moet iedereen snel van elkaar gaan houden. Onafhankelijk van religie, ras of zelfs muzieksmaak. Zo barst deze avond van de prachtige idealen. Maar tegelijkertijd is er ook die immer kritische boodschap, over de wereld die nog zoveel kloven te overbruggen heeft. En over soldaten voor wie het toch vooral hoog tijd is om huiswaarts te keren, als in 'Time To Go Home'.

Illusie of werkelijkheid, de twee uur durende show van het vijftal Amerikanen laat je klakkeloos geloven in wereldvrede en onbekommerde liefde. Gelukkig zonder ook maar een moment drammerig te worden. En net op het moment dat de makkelijk meezingbare liedjes toch wel erg veel op elkaar beginnen te lijken, is er opeens plaats voor een rustiger vaarwater. De akoestische gitaar gaat uit en de gevoelige modus wordt ingezet.

Michael Franti en zijn Spearhead blijven maar onvermoeibaar doorgaan. Dat levert een boeiend schouwspel op, waarin de zanger constant over het podium heen-en-weert en zijn bandleden volop meetrekt in het enthousiasme. Telkens weer wordt bovendien het publiek opgezweept om vooral maar te klappen, springen en rocken. En boven alles om de macht aan de vredigen te laten. En die vonk slaat over, waardoor de temperatuur in de Effenaar aardig stijgt, en de zweetgeur de concertganger soms bijna doet terugverlangen naar de tijd van voor het rookverbod.

Met nummers als 'Yell Fire', 'Sometimes' en 'I Know I Am Not Alone' wordt er ruim geput uit de doos met oeraanstekelijke Franti-klassiekers. Maar ook nieuwe nummers 'Hey World', 'Say Hey (I Love You)' en het aan zijn naar New York trekkende zoon opgedragen 'I Got Love for You' doen het live weer goed. De succesformule zal wellicht dan nooit veel veranderen, maar evenmin lijkt dat het geval met de uitwerking op het publiek. En zo kan een mens - gesterkt door inspirerende dromen over wereldvrede - weer vrolijk de nacht tegemoet.

Gezien: live @ Effenaar Eindhoven, 28-8-08

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Michael Franti And Spearhead vind je bij KindaMuzik.