De Dandy Warhols zijn in een goede bui, de middag voor hun optreden in de Melkweg. Amsterdam is nu eenmaal één groot feest voor iedere band. De Dandy Warhols hebben hun binnenkomst gevierd met tequila en worstelpartijen.

Met als gevolg de kater van toetsenist Zia McCabe en het blauwe oog plus pijnlijke knie van drummer Brent 'Fat Head' DeBoer.

"Oh ja, het was heel rock-'n-roll", beaamt DeBoer. "Er zijn echt wel bands die een optreden moeten afzeggen omdat ze te veel hebben gefeest, maar dat is vooral stom en lullig voor de fans. Get your act together" is zijn boodschap aan dat soort bands. "Normaal gesproken beginnen we ook pas met feesten na het optreden."

Het rookverbod was McCabe en DeBoer al wel opgevallen. Ze vinden het eigenlijk wel prima zo. McCabe heeft een hekel aan tabaksrook en ook DeBoer beaamt dat het eigenlijk een smerige gewoonte is. "Maar Mary Jane is een lifesaver," aldus de drummer.

Na alle wilde verhalen over het feest in de toerbus van de vorige avond toch maar eens wat over het nieuwe album. Dan vergeet DeBoer even zijn pijnlijke knie en komt tot leven. Hij is dolenthousiast over …Earth to Dandy Warhols…. Ze hebben het album in eerste instantie als gratis download voor de fans uitgegeven.

"Als je iets downloadt heb je alleen de muziek", verklaart DeBoer. "Dan gaat het ook echt alleen om de muziek. Geen fancy artwork, geen doosjes of andere afleidingen." McCabe, die langzaam haar kater te boven komt: "Het mooie aan een download is dat je het direct aan de fans kan geven. Vanaf het moment dat de opnamen en alles daaromheen klaar is kunnen we het gelijk aan iedereen laten horen."

"Precies," vervolgt DeBoer, "normaal gesproken sturen we het product wel eens door aan iemand om er van te kunnen proeven. Nu sturen we het gewoon naar iedereen. Prachtig toch?"

Over de muziek zelf is hij ook erg te spreken. "Dit album omvat alles wat we als band willen doen. Het is echt het beste wat we te bieden hebben." Hij vervolgt met een levendige ode aan het remixen van eigen werk, waar hij tijdens het maken van …Earth to Dandy Warhols... mee is gaan experimenteren. "Zing, Woosh, Tang" demonstreert de drummer terwijl de toetsenist zich op de bank heeft uitgestrekt om haar aanhoudende kater te koesteren.


Video: The Dandy Warhols - Get off

Ondanks de poppy liedjes waarmee de Dandy Warhols sinds jaar en dag de radio sieren, legt DeBoer graag de nadruk op de trippy, experimentele invloeden die ook op het laatste album flink op de voorgrond treden. "Ik zie onze band wel als een kruising tussen Massive Attack en The Beatles. Met de meeste nadruk op Massive Attack."

"We hebben altijd veel gerotzooid met remixen, soundscapes en texturen", beaamt McCabe, dolblij dat haar collega het interview even overneemt. Ze omschrijven hun nieuwe album dan ook als één grote trip. "Dat is waar een cd goed voor is", aldus DeBoer. "Daarom hebben we deze plaat ook zo in elkaar gezet dat het einde precies aansluit op het begin. Je kunt de cd gewoon rond laten draaien en ondertussen wat roken of met je liefje vrijen. Zo moet je naar de Dandy Warhols luisteren."

Desondanks is hij ook dol op het medium radio en is hij heel tevreden met de nummers van de band die daarop gedraaid worden. "Radio kan je gigantisch veel energie geven. Het is echt een doorsnede van de emoties die je doormaakt op een dag. Heel experimentele muziek werkt gewoon niet op de radio, tenzij je geen reclames tussendoor hebt en een goede dj."

In de Verenigde Staten heb je veel college radio, radiostations die worden georganiseerd door en voor studenten. Het zijn ook die radiostations die veel betekend hebben voor de band. DeBoer: "Dat soort stations kunnen wél de meer experimentele muziek uitzenden. Of gewoon een hele cd draaien. Dan kan je lekker achterover leunen en genieten."

Hij haalt een sigaret te voorschijn, maar McCabe houdt hem tegen. "Als je dat ding hier opsteekt, ga ik over mijn nek." Zij luistert liever naar haar iPod en als ze naar de radio luistert, is dat vooral naar klassieke muziek. "Wist je dat klassieke radiostations het meest worden beluisterd tijdens auto-ongelukken?" informeert DeBoer nog even.

Live-foto: Ilvy Maijen

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Dandy Warhols vind je bij KindaMuzik.