In navolging van Klaxons komt er nu een volgende sensatie van de andere kant van de Noordzee onze havens binnentoeteren. Late of the Pier is de naam van het gezelschap, dat knipoogjes geeft aan heden en verleden. En vooral in zottigheid danspasjes probeert en het publiek in extase tracht te brengen. Kortom, muziek voor de toekomst?

Wie zijn ze?
Late of the Pier is een Brits kwartet, afkomstig uit Castle Donington, op een steenworp van de locatie waar jaarlijks het Download Festival gehouden wordt. De in 2005 geformeerde band bestaat uit Samuel Eastgate, Andrew Faley, Sam Potter en Ross Dawson. Hun thuis zelf in elkaar geknutselde opnamen plaatsten ze als de veertien nummers tellende Zarcorp Demo op hun eigen MySpace.

Sindsdien is het hard gegaan. In mei werd met 'Space And The Woods' en 'Focker' alweer hun vierde singletje (met dubbele A-kant) gelanceerd. Vorig jaar speelden ze ook al in Amsterdam, op de 5 Days Off-editie van London Calling. Om vervolgens dit jaar terug te keren op het reguliere London Calling.

Wat doen ze?
Ja, dat is best een goede vraag. Het geluid is het best te omschrijven als een mengelmoes tussen Britpop, spastische electrorock en glamrockende synthesizermanie. De referentie aan bands als Klaxons of New Young Pony Club is alvast snel gelegd. Maar ze worden net zo goed vergeleken met Gary Numan, Brian Eno en Frank Zappa. Maak daar maar eens chocolade van. Of beter gezegd, beluister ze gewoon eens om het te ondervinden.


Video: Late Of The Pier - Bathroom Gurgle

Wat maakt ze zo goed?
De energie, de dansbaarheid en de volslagen waanzin. Bij vlagen neig je zelfs te denken aan een muzikale parodie. Feest alsof we weer terug zijn in het holst van de jaren tachtig. Dus mocht je de glowsticks en het fluorescerende trainingspak van je bezoek aan Klaxons nog in de kast hebben liggen, gooi ze vooral niet weg. Ze konden nog wel eens van pas gaan komen.

En de toekomst?
Debuutalbum Fantasy Black Channel verschijnt in augustus. Dan zal weldra blijken hoe hard de dansbare nummers van dit vreemdsoortige kwartet aan zullen slaan. En hoe lang het duurt tot de excentrieke en eigengereide heren op hun eigen thuisfestival in Donington Park mogen spelen.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Late Of The Pier vind je bij KindaMuzik.