Eli 'Paperboy' Reed is een 24-jarige skinny white boy die een hele dikke neger heeft opgegeten.

Als hij begint te zingen hoor je namelijk een zangstem die in staat is om Wilson Pickett of Otis Redding nieuwsgierig te laten opkijken vanuit hun rustplaatsje op de Eeuwige Soulvelden. Met die indrukwekkende stem schreeuwt, brult en krijst hij zich door de dampende bak R&B heen die Roll with You is.

Alles wat naar soul ruikt staat momenteel garant voor brede belangstelling. Daarom struikel je ook over de retro-liedjes kwelende Amy's, Duffy's en vergelijkbare troela's. Soms niet onaardig, maar negen van de tien keer is het gewoon muzikaal effectbejag om het plaatkopende klootjesvolk nog een poot extra uit te draaien. Wat dat betreft komt Eli 'Paperboy' Reed op het perfecte moment. Er is vraag naar soul zoals 'ie veertig jaar geleden klonk en deze krantenjongen levert het gevraagde keurig af.

De grap is dat Reed door de grote platenmaatschappijen té retro werd bevonden. En dat is behoorlijk grote onzin. Roll with You is namelijk geen retro. Retro verwijst naar vroeger; deze plaat werkt als de teletijdmachine van professor Barabas en brengt je er daadwerkelijk naar toe. Bij Reed is de Stax-soul van de vroege jaren zestig springlevend. De beukende R&B wordt met zoveel passie en plezier gebracht dat je je er alleen maar aan over kunt geven.

Reeds zangstem, die wel wat aan James Brown doet denken, is het belangrijkste instrument op de plaat. Hij gilt, schmiert en scheurt door de liedjes heen als het spreekwoordelijke mes door de boter. Maar ook de liedjes roepen de nodige bewondering op. Met evenveel gemak gaat het van beukende, stampende soul ('State your Claim','Boom Boom') naar slicke ballads als ('I'll Roll with You', 'She Walks'). En overal is die stuwende ritmesectie en die heerlijk scheurende blazers. Eli 'Paperboy' Reed en zijn True Loves laten zien een van de weinige echte talenten te zijn die uit de soulhausse naar voren komen. Roll with You is een ijzersterke bak R&B die het je onmogelijk maakt om stil te blijven zitten.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Eli 'Paperboy' Reed & The True Loves vind je bij KindaMuzik.