Wat een verschil met een jaar geleden, toen Band of Horses in het Groningse Vera speelde. Een nors gemurmeld

Een jaar later, in de Oosterpoort, is de baard van Bridwell permanent in tweeën gespleten door een opgewekte grijns. En de zanger is niet de enige: bij de hele band straalt de lol er vanaf. Je zou bijna denken dat je naar een andere band staat te kijken.

In zekere zin is dat ook zo, want de bezetting is stevig gewijzigd. Deze avond staan er zes man op het podium de breed uitwaaierende rock te spelen: zes mannen, waarvan er vijf pas recent bandlid zijn. Vorig najaar stopte de hele band, met uitzondering van Bridwell, waardoor tweede album Cease To Begin met een geheel vernieuwde band moest worden opgenomen. Voor de kwaliteit maakt het weinig uit: het album doet niet veel onder voor het bejubelde debuut.

In de Oosterpoort ligt de nadruk op materiaal van Cease To Begin. Nummers als 'Ode to LRC' en 'Detlef Schrempf' krijgen bijzonder mooie uitvoeringen. De band trekt een stevige gitaarmuur op: de zanger en de drie gitaren lijken in een permanente strijd verwikkeld over wie het hardst kan galmen. De richting country neigende rock, het doet allemaal erg aan My Morning Jacket denken, waaiert breeduit door de zaal. De galmende gitaren zorgen er wel voor dat als de band gas terugneemt, de vaart ook wat uit de show verdwijnt. Kleine liedjes lijken opeens erg klein.

Het zijn slechts kleine kanttekeningen bij een uitstekend optreden. Mankementjes worden joviaal weggelachen en als Bridwells lapsteel het begeeft, grijnst hij breed. "Ik denk dat ik hem vermoord heb", zegt hij droogjes. Soms gaat de jolige stemming ten koste van het spel. Prijsnummer 'The Funeral' krijgt een ronduit slordige uitvoering, waarbij Bridwell net uit de maat zingt. Maar het is zo'n optreden waarin gebrekkigheidjes alleen maar charmant zijn en schoonheidsfoutjes worden vergeven.

Van podiumuitstraling en opvallende presentatie hoeft de band het niet te hebben. Wel van mooie melancholische gitaarliedjes en gedreven spel. Daar slaagt het gezelschap deze avond volledig in en de opvallend goede stemming draagt alleen maar bij aan de kwaliteit van de muziek. Band of Horses speelt een sprankelende en tot de verbeelding sprekende show.

Gezien: Band of Horses, 1/7 @ Oosterpoort Groningen

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Band Of Horses vind je bij KindaMuzik.