Acteurs die een carrière als zanger(es) starten en vice versa; het is niet nieuw en niet in alle gevallen geslaagd. Filmsterren als Jared Leto, Jennifer Lopez en Juliette Lewis zijn al langer succesvol in beide werelden actief.

Het recente album van Scarlett Johanson is voor KindaMuzik een goede reden om nog een paar muzikale probeersels van acteurs onder de aandacht te brengen.

Crispin Hellion Glover - The Big Problem ≠ The Solution. The Solution = Let It Be (Restless, 1989)
Het debuutalbum van Glover doet vermoeden dat hij niet noodzakelijk staat te acteren als hij weer eens over the top gaat op het witte doek. Ook hier staat een boel vermoeiende poëzie op en een cover van 'These Boots Are Made for Walking'. In 1987 schopt hij met diezelfde boots bijna tegen David Lettermans hoofd (zie Youtube: 'Letterman' en 'Glover'). De onderdrukte psychose van 'Clowny Clown Clown' is echter ronduit geniaal. Of écht gek. Wie uit de cryptische tips op de hoes kon afleiden wat hét probleem was, mocht naar Glovers op de cover vermelde huistelefoonnummer bellen. Na iets te veel reacties werd het nummer echter afgesloten. (SM)


Video: Crispin Glover - Clowny Clown Clown

Jenny Lewis - More Adventurous (Brute/Beaute Records, 2004)
Het Amerikaanse Rilo Kiley timmert al enkele jaren aan de weg in het indiepopwereldje. Zangeres Jenny Lewis is met haar donkere teksten en lichtvoetige stem een onmisbare factor in dat succes. Maar wist je ook dat zij in een grijs verleden een acteercarrière had? Na een start als jong reclametalent voor een grote puddingfabrikant begon ze als actrice in sitcom Life with Lucy. Later stroomde ze door en speelde rollen in series als Baywatch, Golden Girls en Roseanne. Met die ervaring op zak, scoorde ze daarna rollen op het witte doek in onder meer The Wizard, Big Girls Don't Cry en Pleasantville. Sinds 2001 concentreert ze zich volledig op de muziek. En daar hoeven muziekliefhebbers niet rouwig om te zijn. (NS)


Video: Jenny Lewis - You are what you love

Brigitte Bardot and Serge Gainsbourg - Bonnie and Clyde (Mercury, 1968)
Lang voor ze bekend stond als mensenhatende voorvechtster van dierenrechten én het racistische Front National, was BB [foto rechts] hét sekssymbool van haar generatie. Geen wonder dus dat vieille canaille Gainsbourg haar aan zijn lijst veroveringen móest toevoegen. De versie van 'Je t'Aime… Moi Non Plus' die hij met haar opnam, was zo geil dat BB's toenmalige man dacht dat ze in de opnamestudio hadden liggen neuken terwijl de band liep en hij zette zijn veto in. Het zwoele 'Bonnie and Clyde' is zo mogelijk nog sensueler. (SM)


Video: Brigitte Bardot and Serge Gainsbourg - Je t'aime

Divine - Jungle Jezebel ("O" Records, 1982)
Drag queen Divine (aka Glenn Milstead) is in Nederland veel bekender om muzikale redenen dan vanwege haar grensverleggende acteerprestaties in een groot aantal films van cultregisseur John Waters. 'Shoot your Shot', de tweede single van 'hij/zij die een echte hondendrol opat in Pink Flamingos', was een enorme hit en haalde zelfs goud. Deze heerlijk kitscherige discodreun werd geproduceerd door de New Yorkse discogoeroe Bobby Orlando (zie ook The Flirts en Pet Shop Boys) en is een regelrechte klassieker. Later gaat Divine samenwerken met Stock, Aitken & Waterman en wordt de hitspoeling ietwat dunner. (SM)


Video: Divine - Shoot your shot

Robert Mitchum - Calypso - Is Like So … (Capitol, 1957)
In 1951 wordt Hollywood hardman Mitchum gearresteerd wegens marihuanabezit, waarna de studio's hem waarschuwen dat hij z'n leven dient te beteren. Veel haalt die goede raad niet uit, want enkele jaren later neemt hij onder invloed van véél te veel rum een calypsoplaat op. De uit Trinidad overgewaaide stijl is op dat moment dé rage en ook ol' red eyes pikt een graantje mee. Zingen kan hij niet, maar zijn olijke geleuter en hilarisch politiek incorrecte patois maken dit een zeer genietbare belevenis. Zeer anti-macho is het plaatje ook, met teksten waarin geslepen vrouwen steevast de mannen te slim af zijn. (SM)


Video: Robert Mitchum - The ballad of Thunder Road

David Hasselhoff - Looking for Freedom (BMG, 1989)
David Hasselhoff is hier vooral bekend om zijn heldenrollen als K.I.T.T.-bestuurder Michael Knight in The Knight Rider en Mitch Buchanan in het door strakke badpakjes gedomineerde Baywatch. Maar wist je ook dat 'The Hoff' een succesvolle muzikale carrière had in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein? Met 'Looking for Freedom' scoorde hij in 1989 zelfs een flinke nummer 1-hit bij onze oosterburen. In thuisland Amerika werd die populariteit vooral met een hoop scepsis en pesterijtjes ontvangen. Vandaag de dag proberen de Britten hem (met de gebruikelijke humor) een hart onder de riem te steken. Hasselhoff kan het gebruiken, want tegenwoordig staat hij vooral te boek als notoire dronkenlap. (NS)


Video: David Hasselhoff - Looking for freedom

William Shatner - The Transformed Man (Decca, 1968)
Op het hoogtepunt van zijn roem als Captain James T. Kirk in de serie Star Trek, brengt Shatner, de acteur, zijn solodebuut uit. "It's music, Jim. But not as we know it", denken zijn fans. The Transformed Man is één van de vreemdere projecten die ooit uit het brein van een door ijdelheid overmande acteur zijn voortgekomen. Met gezwollen stem en zeer veel dramatische pauzes blaast hij zichzelf op dit album door enkele op muziek gezette gedichten heen. Hoogtepunt is een versie van Dylans 'Mr. Tambourine Man', waar Shatners hysterisch geroep die arme tamboerijnenman de schrik van zijn leven bezorgt. (SM)


Video: William Shatner - Rocket Man