In één van de mooiste liedjes op Lookout Mountain, Lookout Sea behandelt Silver Jews' frontman David Berman het tragische leven van de jukebox.

Wat een treurig lot is het, zo houdt hij je met een sonore bariton voor, om slechts gevuld te zijn met wat anderen willen zeggen. Voor mooie, tragikomische observaties kun je altijd op Berman rekenen en op het zevende album van de band uit Nashville, Tennessee is dat niet anders.

Ook op muzikaal gebied komt het een en ander voorbij. Het album is bij vlagen meeslepend, en is eenduidiger en beter dan de wat stuurloze voorganger Tanglewood Numbers. De wat nonchalant klinkende indierock schuurt voortdurend tegen de country aan en wat dat betreft kun je Berman en zijn makkers zien als een wat opgewektere versie van Smog. Maar uiteraard zijn de eeuwige referenties aan oud-bandlid Stephen Malkmus, die met Pavement meer bekendheid oogstte dan Silver Jews waarschijnlijk ooit zal kennen, ook nog steeds van toepassing.

Gedichtenbundels

Maar waar Malkmus de laatste jaren niet heel veel bijzonders heeft geschreven, brengt Berman het er beter vanaf. Met liedjes als 'Suffering Jukebox' en 'My Pillow Is My Threshold' laat Silver Jews zien dat je met een klein handje aan akkoorden prachtige countrypop kan maken. Maar ook in de mindere liedjes komt Silver Jews' sterkste punt duidelijk naar voren. De teksten van Berman zijn bijzonder mooi (hij brengt ook met succes gedichtenbundels uit) en vooral zijn tragikomische liedteksten houden je bij de les.

Na een veelbelovend begin zakt de plaat muzikaal wat in en gaat het wat te veel op de automatische muziekpiloot, zo lijkt het wel. Dat is jammer, want met onder andere voorgenoemde liedjes legt Silver Jews het nodige moois op tafel. Waar Tanglewood Numbers de plaat is die het niet had, zou je kunnen zeggen dat Lookout Mountain, Lookout Sea de plaat is die meer had kunnen zijn. Nu is het gewoon een mooie plaat. Niet minder, maar ook niet meer.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Silver Jews vind je bij KindaMuzik.