Hoewel de bowerbird alleen in Australië voorkomt, is dit bandje hartstikke Amerikaans. Maar ach, slechts een vogelkenner zal zich eraan storen.

Voor de liefhebber van zuivere folksongs is Hymns for a Dark Horse een fijn dromerig debuut van een trio uiterst bekwame muzikanten uit North Carolina.

Maar dat kleine, Australische vogeltje zegt wel veel over deze groep. Want wat zijn ze natuurbewust met teksten over blinde paarden en haatdragende mannen ('Human Hands').

Vogel

Gelukkig is het merendeel van de liedteksten wat dichterlijker en daarmee minder belerend. En kan de luisteraar de gigantische hoeveelheid beestjes tellen die in de tien nummers plus twee bonustracks langskomen, van kakkerlak tot krab. In het aanstekelijke refreintje van verreweg het leukste liedje 'In Our Talons' klinken de vastberaden zanger Phil Moore en zijn achtergrondkoor zelfs als een vogel ("deet deet deet").

Maar beter nog dan dat dieren-tel-spel, kan de luisteraar genieten van uitgebalanceerde composities. Gitaar, piano, accordeon, viool, drums en samenzang, alles krijgt zijn terechte plek. Dat levert louter spannende, deels poppy, folksongs op van een beginnend, natuurbewust trio dat zo 'groen' niet klinkt.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Bowerbirds vind je bij KindaMuzik.