"Het geld was op", luidde het commentaar van de heren van Doe Maar op de vraag waarom zij weer bij elkaar komen voor twee grote stadionconcerten.

Maar waarom alleen maar even snel geld opstrijken zonder te genieten van het pure livegevoel? Geen première zonder generale repetitie, dus draait de band ook warm in enkele clubs in het land. Daarbij kan 'hometown' Tilburg natuurlijk niet ontbreken.

Op het terrein waar popcenteum 013 staat, heeft zich vroeger zelfs de eerste repetitieruimte van de band bevonden. Op verzoek van bandleider Henny Vrienten zou hoe dan ook een van de try-outshows in de poptempel van het Zuiden plaatsvinden. Gedurende het optreden wordt de connectie met de stad dan ook fijntjes duidelijk gemaakt. Voorafgaand aan enkele nummers laat Vrienten weten dat zijn leven in de stad een bron van inspiratie voor het schrijven van vele nummers is geweest.

Periode

Zo vertelt hij dat 'het leuke tentje' uit 'Doris Day' het niet meer bestaande 'De Spoel' betreft, dat 'Pa' gaat over de moeilijke periode die hij met zijn vader in Tilburg heeft meegemaakt, en 'Nachtzuster' over een verblijf in het plaatselijke Elizabeth Ziekenhuis.

Het publiek - bestaande uit veelal veertigers - dat het optreden als een gezellig avondje uit lijkt te beschouwen, vindt het allemaal wel best en slikt alles voor zoete koek. Wellicht zijn de snel opvolgende hits hier debet aan, want zelfs het bar slechte geluid aan het begin van de set lijkt men voor lief te nemen. Maar aan de uitvoering lijkt deze avond echter weinig af te dingen.

Simpel

Soms kan musiceren er ook zo gemakkelijk uitzien. En daar geeft Doe Maar deze avond, zonder echt vol gas te geven, blijk van.

Het recept is simpel: neem een groep gerenommeerde artiesten. Laat ze bouwen op een avondje met werkelijk alle bekende nummers, zoals je dat van de grootste Nederlandstalige band ooit verwacht. Laat ze wat verhalen vertellen. Laat ze wat grappen maken. Laat ze vervolgens na ruim twee uur het podium verlaten. En laat ze ervoor zorgen dat iedere toeschouwer zonder het 'Is dit alles?-gevoel' de zaal verlaat. Klaargestoomd voor de stadions? Zonder twijfel.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Doe Maar vind je bij KindaMuzik.