AMSTERDAM - Aan het einde van het concert zouden ze meteen de bus instappen om naar Glastonbury af te reizen, maar woensdagvanavond stond Elbow er helemaal klaar voor op het Paradisopodium.De soms wat zwaarmoedige en donkere nummers van de Britse band kunnen geen groter contrast vormen met de sfeer die er hangt. Vanaf het moment dat de groep het podium betreedt, daalt er een bepaald gevoel over het publiek neer. Zo'n stemming die je onder goede vrienden ook wel hebt; vertrouwd en ontspannen.

Ze zien er dan ook uit als gewone jongens, vriendelijk en niet al te opvallend. Maar wanneer ze hun instrumenten oppakken en zanger Guy Garvey zijn strot opentrekt, veranderen de Britten plotsklaps in mensen met bijzondere gaven, die met hun magische samenspel het publiek een heel eind van de grond kunnen tillen.

In opener 'Starlings' blazen vier van de vijf bandleden op zo'n overrompelende manier op hun trompet, dat het gehele blazersorkest van de albumversie gelijk vergeten is. Ook de strijkers en het koor die op hun laatste cd The Seldom Seen Kid te horen zijn, mis je nergens, want door de twee meegebrachte zangeressen/violistes blijft het volle Elbowgeluid fier overeind staan.

'Starlings' en het tweede nummer 'The Bones of You' zijn heerlijk meeslepend en zorgen onmiddellijk voor kippenvel op de armen en een brok in de keel, wat grotendeels te danken is aan zanger Guy Garvey. Die houdt zich niet nog even in voor een grande finale of epische toegift; nee, hij geeft vanaf het moment dat hij zijn mond opendoet gelijk alles wat hij te bieden heeft. En dat is veel. Zijn stem is loepzuiver, hoog en helder en wanneer hij zingt komt dat recht uit zijn tenen én hart. Misschien komt het door zijn Manchester accent of door zijn knuffelberenuiterlijk, maar je gelooft gelijk wat die man zingt. Eerlijk en echt, dat is Garvey.

Hoogtepunten zijn single 'Grounds for Divorce', waarin de zanger lekker los kan gaan in de diverse volumewisselingen en oudje 'Newborn', dat langzaam aanzwelt, wegzweeft en dan losbarst in een heerlijk lang uitgesponnen einde. Plus het ongelooflijk mooie 'One Day Like This' waarin Garvey het publiek bezwerend toezingt over, hoe kan het ook anders, De Liefde.

Een concert van Elbow is een ervaring op zich. Woorden als emotioneel, meeslepend, lief en dromerig dringen zich op, maar eigenlijk is de magie van deze band niet in één woord te vangen. Ga gewoon zelf eens kijken alsjeblieft.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Elbow vind je bij KindaMuzik.