Wat stijlfiguren als ironie en sarcasme uithalen, dat hoeft niemand Rivers Cuomo nog uit te leggen. Sla de platen van Weezer er maar op na, ze puilen uit van de (zelf)spot.

Je kan er donder op zeggen dat deze band niet snel naast het eigen paar studentikoze schoenen gaat lopen. Maar eh, wat is dat nu op de hoes van het nieuwe Red Album? De frontman lijkt weggelopen uit een beroerde westernfilm nu hij - ontdaan van zijn aloude bril - met foute snor en cowboyhoed poseert.

Wat is er dan in vredesnaam veranderd bij Weezer? Niet eens zo gek veel. Achter die behaarde bovenlip en onder die ruige hoed is veel bij het oude gebleven. De aanstekelijkheidsfactor is er nog altijd, net zoals het immer zorgvuldig verdekte underdoggevoel. Bezong Cuomo voorheen zijn gelijkenis met Buddy Holly, vandaag de dag is hij met veel gevoel voor overstatement 'The Greatest Man That Ever Lived'. En (ongetwijfeld verwijzend naar andere rocksterren) de neppende en aanstellende branieschopper in het typische Weezernummer 'Troublemaker'.

Datzelfde geldt trouwens ook voor 'Pork & Beans', dat inmiddels een kleine hitstatus heeft. Ze gooien het ronduit op tafel: Weezer heeft schijt aan wat de goegemeente van ze vindt. En dat met de deskundige hulp van Timbaland wellicht zelfs de top van de hitlijsten binnen bereik is? Dat is een regelrechte sneer naar de hitjeswensen van de platenbonzen. Cuomo en zijn maten weten zelf dondersgoed hoe ze ingenieuze popliedjes in elkaar kunnen schroeven. Dat bewijzen ze - oh ironie - met 'Pork & Beans' weer op meesterlijke wijze.

Naast de voornoemde drie behoorlijk sterke nummers bevat het rode album echter wel nummers van zeer wisselend niveau. Het door bassist Scott Shriner gezongen 'Cold Dark World' is bijvoorbeeld nogal gezapig, terwijl 'Thought I Knew', met vocalen van gitarist Brian Bell, ook bepaald niet de sterkhouder van de plaat is. Niet dat Bell en Shriner zwaar beroerd zingen, maar die nummers zijn niemendalletjes vergeleken bij de paar krakers die dit album wel degelijk kent. Dat maakt dan ook dat de nieuwe Weezer niet meer dan half geslaagd is.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Weezer vind je bij KindaMuzik.