Aangezien Will Johnson productief is als songschrijver en zijn uitlaatkleppen nodig heeft, begint zijn tweede band South San Gabriel een serieus eigen bestaan te leiden.

In die band zitten dezelfde mensen als in Centro-Matic plus gasten, die songs van Johnson met een andere kleur vertolken. Rustiger, experimenteler, persoonlijker. South San Gabriel valt bij steeds meer fans van Centro-Matic in de smaak.

Johnsons nieuwe release Dual Hawks is een ouderwetse twee voor de prijs van één. Een schijfje van Centro-Matic en eentje van South San Gabriel. Een oordeel is snel gemaakt: het moederschip maakt nog altijd de meeste indruk. South San Gabriel speelt intieme concerten, maar deze nieuwe plaat blijft te zeer hangen in een stilstaand geluid met tierelantijntjes.

De barokke tekstschrijver die Johnson is, zoekt bij South San Gabriel een persoonlijker invalshoek. Dat werkt goed in de opener 'Emma Jane'. Muzikaal ligt vooral 'My Goodbyes' prettig in het gehoor. Naast deze twee pareltjes zijn er voornamelijk cryptische liedjes over liefde en andere dingen in het leven die voorbijgaan, maar weinig refreintjes, geen hooks en wel veel strijkinstrumenten.

Nee dan Centro-Matic. Dat blaast er vanaf het eerste nummer meteen hard in. Gitaarsolo's zijn weer toegestaan - al worden die op zijn Texaans gespeeld: lekker lui de distortion het werk op laten knappen - de drums van Matt Pence beuken en Scotty Danboms piano pingelt er op los. Dit alles blijkt nog lekker catchy te kunnen uitpakken, zeker in de geheide klassieker 'Twenty-four'.

Net als South San Gabriel wint Centro-Matic het live van haar plaatwerk. Op vinyl en cd klinkt de band nu eenmaal een beetje stroef. Wat bij South San Gabriel op het podium intiemer en levendiger wordt, kan bij Centro-Matic live hemelhoog klimmen. Ook nu weer is duidelijk dat al deze muziek vooral in het echt beluisterd en ervaren moet worden.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Centro-Matic vind je bij KindaMuzik.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van South San Gabriel vind je bij KindaMuzik.