Arme Jamie Lidell. Die krijgt de komende maanden van iedereen de vraag wie Jim nou precies is. Simpel, Jim is Jamie Lidell. Maar de fan mag ook denken dat het staat voor die adembenemende Stem van Lidell.

Verstopte de Britse zanger zijn met liters soul doordrenkte stem voorheen nog in moeilijke en elektronische albums als Mudling Gear, Darn en Head On (die laatste twee als vocale alchemist in het Super_Collider-project), op Lidells tweede soloalbum Multiply (2006) brak ineens de zon door, met Motown soul. Sommige fans van het eerste uur in verbijstering achterlatend.

Op Jim zet Jamie Lidell die lijn door. Sterker nog, het album is zelfs laagdrempeliger dan de voorganger en zou - mede dankzij de aanstekelijke single 'Another Day' - weleens de definitieve doorbraak naar het grote publiek voor het eigenzinnige genie kunnen betekenen. De tien liedjes op deze amper veertig minuten durende plaat zijn zo toegankelijk, vlot en fris dat zelfs je ouders om een kopietje komen zeuren.

De nummers zijn rijkelijk gearrangeerde soul- en gospelsongs in de traditie van Otis Redding, Marvin Gaye en Sly & The Family Stone. Geschreven samen met de in Berlijn wonende Mocky, waar Lidell inmiddels ook een studio heeft.

Is het ook een verrassend album, zoals je mag verwachten van het al jaren pionierende Warp Records? Totaal niet. Het is top notch mainstream soul zonder scherpe randjes, zonder verrassingen. En om eerlijk te zijn waren de liedjes op Multiply beter.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Jamie Lidell vind je bij KindaMuzik.