Voor een beetje avontuurlijke muziekliefhebber is het altijd reikhalzend uitkijken naar een nieuwe cd van Motorpsycho, sinds jaar en dag het machtigste en ruigste rockgezelschap uit Noorwegen.

Vanuit Trondheim bestoken Bent Sæther en co de wereld met platen waarop ze er een erezaak van maken telkens in een andere gedaante te kruipen, maar ook telkens niets minder dan briljant te klinken.

Het is dus met een mix van hoopvolle verwachting en opgewonden nieuwsgierigheid dat Little Lucid Moments in de cd-lader gaat. Op 'Suite: Lucid Little Moments', een stevige lap die afklokt op 21:05, etaleert Motorpsycho waar de groep zo groots in is: dwarse muziek die laveert tussen harde stonerrock en psychedelische pop. Een dikke twintig minuten lang tekeergaan en toch geen enkel moment de aandacht van de luisteraar laten verslappen (luister naar die gierende gitaarstorm op het einde en merk hoe je nekhaartjes al een hele tijd rechtgeveerd staan); weinigen doen het Motorpsycho na, of het zou moeten zijn dat Etienne Schouppe in een héél bevlogen bui is.

In 'Year Zero (A Damage Report)' pakken de Noorse meesters uit met postrock: slepend en melancholisch in het begin, gevolgd door dreigende gitaren. Helaas nekt fletse zang de song, waardoor het schaderapport tegenvalt. Op 'She Left on the Sun Ship' en 'The Alchemyst' verkeert Motorpsycho dan weer in betere vorm: beukende gitaren, muziek die alle richtingen tegelijk uitgaat - van woeste gitaarrock tot psychedelische pop, via enkele niet nader te beschrijven tussenstations.

"We gooien kleine goudklompjes in de rivier van stront die de mainstream is", zo omschreef Bent Sæther Motorpsycho ooit. Little Lucid Moments is onmiskenbaar een goudklompje. Alleen geen 18-karaats, helaas.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Motorpsycho vind je bij KindaMuzik.