Debuut van het jaar, snoepje van het jaar… superlatieven te over voor The Long Blondes ten tijde van debuutalbum Someone To Drive You Home. In plaats van voort te borduren op het succes koos het vijftal uit Sheffield voor het experiment.

Het resulteerde met "Couples" weliswaar in een gedurfde opvolger, maar de reacties zijn tot nu toe bepaald niet onverdeeld positief.

Ook de opkomst in de oude zaal van de Melkweg laat te wensen over. Het balkon blijft dicht en ook beneden is nog genoeg ruimte over. Misschien sparen alle hipsters hun geld, vrije tijd en energie nog een paar dagen op, voor London Calling? Of misschien bieden The Long Blondes gewoon te weinig nieuws onder de zon voor wie de band al op dat festival heeft gezien?

Twee meisjes in de buurt van de verslaggever weten het concert in ieder geval kernachtig samen te vatten: "Goh, ze moet het nog steeds van haar korte broekje hebben." Onder die mooie outfit van Kate Jackson steken twee prachtige benen in hotpants en de zangeres weet dat alles de hele avond verleidelijk te presenteren. Iets dat je niet kunt zeggen als drummer Screech Louder van z'n kruk komt om een dito broekje - en zijn eigen blote melkflessen - te showen.

Het enthousiasme van deze twee bandleden staan in schril contrast met de drie collega-muzikanten die het begrip 'muurbloempje' een nieuwe dimensie geven. Dat het vijftal live behoorlijk wat steken laat vallen, helpt ook niet echt mee. De nummers van de nieuwe plaat - die zo goed als compleet langskomt - krijgen bovendien lang niet zoveel respons als het oudere werk, zodat het een beetje tamme vertoning blijft.

Toch zijn er een paar mooie lichtpuntjes in al deze middelmaat. Kate die met haar onderkoeld-sensuele stem en badend in rood licht tijdens 'Too Clever By Half' heel even precies de juiste nachtclubsfeer weet neer te zetten.

Of het tafereeltje tijdens 'The Couples' waarin dat nummer een mooie livedimensie krijgt; achter in de zaal staat een stelletje waarvan de jongen z'n ogen niet van de zangeres kan afhouden, terwijl de jaloerse vriendin zijn aandacht probeert terug te winnen. Toepasselijk klinkt meteen het vertrouwde "19, you're only 19 for God's sake, oh, you don't need a boyfriend." Zou Kate het hebben gezien?

Gezien: The Long Blondes, 23 april 2008 @ Melkweg Amsterdam

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Long Blondes vind je bij KindaMuzik.