Wie grofweg vijftien jaar geleden MTV aanzette, zag daar - behalve het hoofd van Paul King - clips van onder andere The Posies, Ween, Presidents of the USA en The Breeders voorbijkomen.

Typische namen die bijna voorgoed in de eregalerij van de alternatieve gitaarpop waren bijgezet, maar dan toch weer met een nieuwe plaat of tournee komen. Genoemde bands zijn zelfs allemaal binnen enkele weken in het clubcircuit te zien.

Van The Breeders zou in de tussenliggende periode na succesalbum Last Splash (1993) een veel regelmatiger teken van leven mogelijk zijn geweest. Drank- en drugsproblemen zorgen echter voor een lange pauze.

Met Title TK (2002) lijkt alles weer op de rails; Kelley Deal zet de naalden niet meer in haar arm maar in een breiwerkje. Dat het dan weer zes jaar duurt voor opvolger Mountain Battles verschijnt, ligt aan de reünie van die andere band waar zus Kim in speelt: de Pixies.

Live gaat er in ieder geval weinig boven een avond met beide zussen op hetzelfde podium. Kinderlijk enthousiast, schaterlachend als het publiek in de maat meeklapt en plagend naar de andere bandleden. Of iedereen de bassist wil uitlachen als hij voor één nummer een koploze basgitaar omhangt. Maar het is vooral de onderlinge interactie die vertedert. Kim: "This is my stunningly beautiful sister!" Kelley: "I look like Britney, don't I? Hi y'all!"

Toch gaat de band niet over de grens van meligheid heen, het is verbazend hoe Kim en Kelley balanceren tussen zelfverzekerd, melig en cool. Het publiek in de Melkweg krijgt waar het voor komt; op de eerste rijen gaat het goed los bij 'Divine Hammer', 'New Year' en het nog altijd ijzersterke 'Cannonball', eigenlijk de enige echte hit van de groep.

Maar het meest indrukwekkende moment van de avond is misschien nog wel direct daarna, als Kelley vraagt of iedereen wil meezingen met 'Happiness Is a Warm Gun': "I need a fix 'cause I'm going down." Het kan daarna niet op, met werk van vooral de eerste twee platen. Pure nostalgie, waarmee The Breeders al lang voor de toegift de harten laten smelten. Hopelijk laten de zusjes Deal de volgende keer minder lang op zich wachten.

Live gezien: 21 april 2008 @ Melkweg Amsterdam

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Breeders vind je bij KindaMuzik.