Haal je plateauzolen en glitterbal maar van zolder, want disco kan weer! Het genre wordt nieuw leven ingeblazen door Hercules and Love Affair. Een bende met stevige banden in de New Yorkse artscene, met een opvallende zanger in de gelederen, die zijn strepen in een geheel ander genre verdiende.

Wie zijn ze?
Hercules and Love Affair is met zijn gelijknamige cd het danceproject van de New Yorkse DJ Andy Butler. Tim Goldsworthy, mede-eigenaar van het label DFA dat vorig jaar al de eerste Hercules and Love Affair single 'Classique #2 / Roar' de wereld instuurde, stond in voor de productie. De opvallendste naam in het gezelschap is Antony Hegarty, bekend van zijn eigen Antony & The Johnsons, die zingt op vijf van de tien tracks van de cd. De twee andere stemmen op de plaat zijn afkomstig van een zekere Nomi en een acid housezangeres die naar de exotische naam Kim Ann Foxxman luistert.

Wat doen ze?
Hercules and Love Affair maakt intelligente disco. Geen commerciële shit, maar gedurfde elektronica die teruggrijpt naar de beginjaren van het genre. Soms dansbaar, soms erg melancholisch. Andy Butler maakt ook remixes voor andere artiesten onder de Hercules and Love Affairvlag, recent nog voor Goldfrapp bijvoorbeeld.


Video: Hercules and Love Affair - Blind

Wat maakt ze zo goed?
Hegarty is de kip met de gouden eieren. Zijn medewerking aan dit project zorgt niet alleen voor heel veel aandacht, zijn prachtige androgyne stem past perfect bij de gesofistikeerde disco en funk van Andy Butler. Het geluid van Hercules and Love Affair is tijdloos, maar tegelijkertijd fris en uitdagend.

En de toekomst?
'Blind', de eerste single van de cd, haalde de playlist van verschillende mainstream radiostations en verovert de clubs met zijn old school house remixes. De groep maakt zich klaar om te gaan toeren. Butler geeft dj-sets onder de naam Hercules and Love Affair, maar de band gaat ook live optreden in een achtkoppige formatie. Hegarty legt de laatste hand aan zijn derde Antony & The Johnsons-cd en zal er voorlopig helaas niet bij zijn. Maar swingen wordt het ongetwijfeld bij de optredens van deze discohelden.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Hercules And Love Affair vind je bij KindaMuzik.