Elf lekker in het gehoor liggende, typisch Amerikaanse bluesrockliedjes is wat het publiek krijgt voorgeschoteld. Songs to hit the road with, die uitnodigen voor een rondrit in een aftandse pick-up door de zuidelijke staten van Amerika.

Zit de wereld vandaag de dag nog te wachten op Chris en Rich Robinson en hun kornuiten?

The Black Crowes gaan immers met het eeuwige kunstje van ellenlange solo's en een behoorlijke overproductie op het voorlaatste album Lions (2001) nog flink de mist in. Iedereen heeft dit al lang eens gehoord, en het klinkt ook zeker niet meer zo fris als aan het begin van de jaren negentig.

Reünietour

De band moet zijn koers dus wijzigen. Tijd om het nest te verlaten, rust te nemen en te experimenteren met andere muziekstijlen. Na een tijdelijke break-up vindt in 2005 een reünietour plaats. Vervolgens richten ze een eigen platenlabel op, vervangen de halve band en kunnen in alle rust aan nieuw materiaal werken. Het heeft de band uit Atlanta duidelijk goedgedaan. Vanaf nu kunnen de vleugels weer definitief wijds worden uitslagen en dat is op Warpaint te horen.

Natuurlijk zijn de ware rock-'n-rollroots niet verloren, maar wie het album aanschaft voor een portie stevige rockers komt bedrogen uit. Ondanks de rebelse albumtitel (die, volgens zanger Chris Robinson, staat voor de revolutie die in iedereen plaats kan vinden) ligt de nadruk op de jongste telg grotendeels op blues, country, bluegrass en soul.

Inspiratie

Elf lekker in het gehoor liggende, typisch Amerikaanse bluesrockliedjes is wat het publiek krijgt voorgeschoteld. Songs to hit the road with, die uitnodigen voor een rondrit in een aftandse pick-up door de zuidelijke staten van Amerika. Daar waar de band de inspiratie voor dit album grotendeels heeft opgedaan.

Dit resulteert onder andere in een cover van Reverend Charlie Jacksons 'God's Got It', maar ook in hoogtepunten als opener 'Goodbye Daughters of the Revolution' en uitsmijter 'Whoa Mule'. De keuze voor een wat milder geluid is een schot in de roos, want Chris Robinsons stem, die wat belegen begint te klinken, weet hierdoor toch van begin tot het eind de plaat te sieren.

The Black Crowes hebben hun roots teruggevonden en bewijzen met Warpaint nog lang niet kreupel te zijn.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Black Crowes vind je bij KindaMuzik.