Het vijftal uit Sheffield heeft de jarenzestigpop en de hang naar oude filmsterren ingeruild voor een donker en meer experimenteel geluid, zoveel is duidelijk na beluistering van het nieuwe album.

The Long Blondes debuteerden in 2006 met Someone To Drive You Home. Een debuut met een zweem naar het verleden, naar de grote Hollywoodsterren van weleer en met teksten die zo van Morrissey of Jarvis Cocker hadden kunnen komen. De link met de beroemde stadsgenoten van Pulp was sowieso snel gelegd, bassist Steve Mackey tekende destijds voor de productie.

Futuristisch geluid
Voor opvolger "Couples" gooit het kwintet het over een hele andere boeg, met dj Erol Alkan achter de knoppen. Cox over deze switch: "Voor het eerste album hadden we iemand nodig met studio-ervaring. Steve was daar erg geschikt voor. Die liedjes waren al vrij oud en moesten vooral een goede sound meekrijgen. Deze keer wilden we het iets experimenteler. We kenden Erol al drie jaar en het was voor hem ook een leuk experiment; hij had als dj nog niet eerder een band geproduceerd."

Een voorbeeld van die experimenteerdrift is 'Round the Hairpin'. Donkere instrumentatie met een repetitief zinnetje dat op een bepaald moment als reverse speak klinkt (zoals The Man from Another Place uit de televisieserie Twin Peaks). De gitarist wil meteen het mogelijke misverstand uit de wereld helpen dat The Long Blondes met Alkan een electroalbum hebben gemaakt. "Daar hebben we hem niet voor gevraagd. Het album bevat wel die elementen, maar sommige liedjes zijn nog steeds traditioneel zoals op die vorige plaat."

Van Morrissey naar Bowie
Het debuut van The Long Blondes viel misschien nog wel het meest op vanwege de intelligente teksten van Dorian Cox en Kate Jackson, die het man-vrouwperspectief leken om te draaien. Cox: "Bij het eerste album had ik de fantasie dat ik voor Motown werkte, waarbij mannen liedjes schreven voor vrouwen. Nu denken we daar niet meer zo over na, we zijn nu op een niveau waarop het natuurlijk gaat, zonder aan het perspectief te denken."


Video: The Long Blondes - Weekend Without Makeup

De gitarist benadrukt dat de band in alles op zoek is naar progressie, ook in het schrijven van de teksten. "Eerst waren de teksten verhalend en observerend, zoals bij Pulp en The Smiths. Dat is er nu ook nog, plus de manier waarop Bowie in de jaren zeventig zijn teksten schreef: niet per se een verhaal, maar het samenvoegen van verschillende associaties."

Kunst en videoclips
Cox: "Elke band zou ernaar moeten streven om te groeien. Ik wil er niet te serieus over doen, maar muziek is bedoeld als kunst. Als het om de teksten gaat, de muziek of het artwork, die dingen zijn allemaal even belangrijk als totale kunstvorm. Ik wil me bijvoorbeeld verdiepen in het regisseren van muziekvideo's, door bijvoorbeeld van elk nummer op het album een clip te maken. Dat zou cool zijn."

Maar de regisseursambities hebben nog een andere reden: "Ik kan steeds geen regisseur vinden die het idee snapt dat ik in m'n hoofd heb. Ik had laatst de film Caligula gezien en wilde voor 'Guilt' die Romeinse decors en sfeer hebben. Dat kreeg ik niet uitgelegd aan de regisseur. Dan is het extra frustrerend als je op MTV de clip van Hercules and Love Affair voorbij ziet komen waarbij precies het idee dat ik wilde hebben werd uitgebeeld."


Video: Hercules and Love Affair - Blind

Je eigen ding doen
Met twee koppels in de band is het goed voor te stellen dat het hectische bandleven en het toeren zijn sporen achterlaat. Cox (lachend): "Er zitten geen koppels meer in de band, vandaar ook de albumtitel tussen aanhalingstekens. Maar we zijn nog steeds vrienden. Sommige bands gaan voor minder uit elkaar, maar wij hebben al zoveel meegemaakt, dat komt wel goed."

Als er iets is dat de gitarist heeft geleerd van de hype en hectiek rond het debuut, is het het trekken van je eigen plan. "Met het vorige album waren we al tijdje bezig voordat we een platendeal hadden. We wisten niet zeker wat we konden verwachten en hadden het idee om een popalbum te maken en bovenaan de hitlijsten te eindigen. Dat gebeurde niet, dus nu willen we vooral doen wat we zelf leuk vinden en ons geen zorgen maken over wanneer er een nieuw album moet komen. Wie weet komt er hierna een ep met B-kantjes of een soloalbum, we zien wel hoe het loopt."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Long Blondes vind je bij KindaMuzik.